Зміна клімату веде до зростання цін на вино, оливкову олію, каву та какао

Джерело:  The Wall Street Journal
оливки

Глобальне потепління порушує умови виробництва таких продуктів, як вино, оливкова олія, кава та какао, пише The Wall Street Journal (WSJ). Постачання деяких з них залежать від одного або двох регіонів, тому нестійка погода в них може «запаморочити» вплив на світові ціни, стверджує газета.

Так, ціна на оливкову олію зросла вдвічі за останні два роки, оскільки спекотна погода та посуха пошкодили оливкові гаї по всьому Середземномор’ю, зазначає видання. Екстремальна спека та відсутність дощів у Західній Африці, у свою чергу, призвели до підвищення цін на какао-боби до рекордного рівня цього року, що змусило виробників шоколаду підняти вартість.

Скупники також почали запасатися кавою після сильної посухи у В’єтнамі, другому за величиною виробника у світі, внаслідок чого ціни на сорт робусту досягли 45-річного максимуму. Подорожчали й зерна арабіки.

Проливні дощі в Італії викликали сплеск захворюваності на цвіллю, що пожирає виноград, і світове виробництво вина в результаті знизилося до найнижчого рівня з 1961 року, йдеться в матеріалі.

Фермери у всьому світі намагаються адаптуватися до посухи, встановлюючи іригаційні системи, саджаючи нові, стійкі до посухи варіанти сільськогосподарської культури, а також переосмислюючи старі традиції. У французькому виноробному регіоні Бордо, наприклад, виробники відмовляються від проріджування виноградного листя, щоб відкрити доступ сонцю, і воліють замість цього зберігати виноградні кущі в тіні та прохолоді.

Інше рішення — менш щільна посадка, щоб кожна лоза мала більше грунту для вилучення води. Але це означає менший урожай винограду, який може вдарити по доходах фермерів.

Деякі виробники вина або оливкової олії також перебираються до північних країн, таких як Канада, Великобританія, Швеція та Австрія, де через потепління клімат стає більш м’яким та придатним для вирощування винограду та оливок. Проте їм буде потрібен час, щоб налагодити виробництво, зазначає видання.

Одним із варіантів для цих ринків також можуть стати продукти-замінники. Альтернативу оливковій олії можна використовувати в пасті болоньєзі. Але для деяких страв, наприклад, салату капрезе “плану Б” не існує, пише WSJ.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!