Жнива можуть обійтися дорожче через зростання акцизів на пальне

Джерело:  AgroPortal.ua
паливо

Кабінет Міністрів пропонує підвищити податки на пальне впродовж кількох років, а розпочатися цей процес має вже 1 липня.

Уряд розробив спеціальний законопроєкт, яким пропонує внести зміни до Податкового кодексу — збільшити ставки акцизного податку на пальне, пише Lb.ua.

Підвищити акцизи пропонують на всі види пального: бензин, дизель й автомобільний газ. Процес розтягнеться на 4 роки — розпочнеться улітку, а завершиться до кінця 2027 року. Перший етап стартує 1 липня, далі цифри переглядатимуть щороку з 1 січня. У підсумку податок на бензин зросте в понад 1,5 раза, солярки — більш ніж удвічі. А найдужче збільшення акцизу може чекати на автомобільний газ — уп’ятеро.

«Акциз підвищуватиметься поступово. Тобто з 1 липня можна очікувати збільшення ціни на пальне приблизно на гривню на всі його види. Якщо ж говорити про сумарне підвищення за весь період, то ціна на бензин збільшиться приблизно на 7 грн/л, а дизельне пальне — на 9 грн. Але тут можна говорити лише про збільшення податкової частки в ціні», — вважає директор Консалтингової групи А95 Сергій Куюн.

Підвищення акцизів не оминути, переконують в уряді й називають головну причину: податкові збори в Україні намагаються зрівняти з європейськими. І це не забаганка, а реальна вимога для вступу України до ЄС.

Зазначається, що якщо Верховна Рада проголосує за пропозицію уряду, то перший етап підвищення цін на пальне припаде саме на початок жнив. І це матиме наслідки для аграріїв, які не можуть зробити запас. Адже, зокрема, склади пального можуть стати ціллю для російських ударів.

«Коли влітку 2023 року повернули ПДВ й акцизи на пальне, тоді ціни піднялися в межах 6 грн. Зараз ми очікуємо, що така ініціатива може обернутися зростанням десь до 5%. Липень — це активна фаза збиральної кампанії. Аграрії закуповують запаси пального під час роботи. Відповідно, якщо підвищать акциз, то це будуть додаткові витрати, й цю ціну доведеться закласти в товар», — розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!