«Зернову угоду» продовжено на 2 місяці

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Україна
UkrAgroConsult

Угода, яка дозволяє Україні експортувати сільгосппродукцію із ключових портів через Чорне море, продовжена на 2 місяці, відносно короткий проміжок часу, який залишає відкритим питання про те, що станеться після цього періоду, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Угода зберігає відкритим великий торговельний шлях на тлі війни росії в Україні та сприяє збільшенню глобальних поставок продовольчої продукції. москва погрожувала вийти з угоди, якщо не будуть усунені перешкоди для поставок власної агропродукції та добрив.

Ф’ючерси на пшеницю знизились на 4,4% в Лондоні 17 квітня. Ф’ючерси на кукурудзу, основний товар, що постачається в рамках Чорноморської зернової ініціативи, знизились на 3,9%.

В той час як продовження зберігає угоду в силі, дисфункція між сторонами знизила її ефективність. Україна заявила, що росія цілеспрямовано уповільнює темпи експорту, транспортний коридор через Чорне море наразі майже порожній, а з початку травня жодне судно не пропускається.

Угода, укладена за посередництва Туреччини та ООН, спочатку мала діяти протягом 120 днів, але раніше росія погодилася лише на 60-денне продовження в березні. Коротший період продовження створює більше невизначеності для трейдерів і судновласників, які побоюються, що їхні судна застрягнуть, якщо термін дії угоди закінчиться.

«Ми вітаємо продовження дії зернової ініціативи, але наголошуємо, що вона має працювати ефективно. Для цього необхідно усунути проблеми, які кілька місяців поспіль створює Росія, саботуючи перевірки та реєстрацію нового флоту», – повідомив у Facebook міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Міністерство закордонних справ росії підтвердило продовження договору. Речниця міністерства марія захарова заявила, що «перекоси» в реалізації зернової угоди та паралельної угоди про усунення перешкод для власного експорту росії «потрібно усунути якомога швидше».

Транспортування сільгосппродукції ускладнюється через неодноразові збої під час спільного огляду суден. Темпи перевірки суден в майбутньому будуть мати вирішальне значення для здатності України розвантажити наступний врожай, коли пшеницю почнуть збирати в липні.

Обмеження на інші шляхи експорту через Європейський Союз додали перешкод для місцевих фермерів. Кілька східних країн ЄС прагнули обмежити торгівлю зерновими культурами з Україною, стверджуючи, що потоки шкодять їхнім власним виробникам.

Незважаючи на скарги росії, очікується, що цього сезону вона експортує рекордні обсяги пшениці, тоді як її експорт добрив повертається до довоєнного рівня.

Угода дозволила безпечно транспортувати близько 30 млн тонн сільськогосподарських культур з моменту її підписання в липні 2022 року. Це допомогло знизити світові ціни на продовольчу продукцію, які зросли до рекордних рівнів після вторгнення росії в Україну. Китай та Іспанія є одними з найкращих напрямків для українського зерна.

Пролонгація також відбувається у вирішальний момент для президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який балотується на переобрання в другому турі голосування 28 травня. Будучи одним із початкових посередників, які допомогли досягти угоди в 2022 році, Ердоган використовував свою роль в переговорах, щоб представити себе як світового лідера та підвищити свою привабливість для електорату.

Ердоган заявив у Twitter: «Наші російські друзі заявили, що не будуть перешкоджати виходу турецьких кораблів у порти Миколаїв та Ольвія в Україні».

Позначки:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!