Земля в перспективі може надати поштовху у кредитуванні аграріїв, – думка

Джерело:  AgroTimes
земля

Збитки аграрної галузі внаслідок війни становлять близько 10 млрд доларів – це понад 30% накопиченого капіталу сектору.

Про це від час конференції «Ринок земель: нові гравці, виклики та перспективи» повідомив віце-президент Київської школи економіки, керівник Центру досліджень продовольства та землекористування Олег Нів’євський.

«Зараз українські аграрії та землевласники знаходяться у лещатах війни. З одного боку є постійне руйнування застави або постійне руйнування капіталу агросектору: зруйновано комбайни, силоси, вирощений урожай, худоба тощо», – зауважив фахівець.

За його словами, втрата кредитабельності через зростання логістичних витрат й падіння цін на рослинницьку продукцію становить близько 70 млрд дол.

«Втрати застави й втрати дохідності призводять до втрати кредитабельності. Станом на кінець 2023 року аграрії отримали кредитів на близько 4 млрд дол. (120 тис. грн) й лише 1% кредитів забезпечені землею. Фінансовий розрив становить близько 21 млрд дол., тобто щорічно аграрії недофінансовуються на цю суму», – додав Олег Нів’євський.

На його переконання, земля в перспективі може надати поштовху у кредитуванні аграріїв. Зокрема, в США земля як застава є переважним способом залученням фінансування до агросектору.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!