Здавачі яблук стоять у чергах на сокові заводи по 2-3 дні

Джерело:  AgroTimes
яблучний сік

Половину врожаю яблук ФГ «Роси Буковини» планує реалізувати на переробку на сік, а половину – закласти на зберігання для реалізації на внутрішній та експортний ринок.

Про це васник господарства Богдан Малий розповів у інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи».

«Думаю, 50% яблук точно доведеться здавати на сік. А половину урожаю закладаємо у холодильник, наші камери вміщують до 1,5 тис. тонн», – сказав він.

Богдан Малий аргументував таке рішення закупівельними цінами: торговельна мережа платить в середньому 4,50 грн/кг яблук. Сокові заводи — по 3,75 грн/кг у тому числі й другосортну та браковану продукцію.

«Водночас «АТБ» або «Сільпо» закуповують калібр від 65, і треба ще витратити кошти на оплату праці під час фасування, на піддони, палетирування. Це з’їдає 70−80 копійок на кілограмі точно. Виходить те на те. До того ж заводи розраховуються приблизно за два дні. Єдиний мінус — на заводи зараз дуже великі черги з машин треба вистояти два-три дні, щоб здати урожай, наприклад на соковий завод у Хотині, хоча він майже поруч з нами, за 15 км», – сказав садівник.

Він додав, що ті базарні торговці, що купують яблука на «бананку», теж не дають за яблуко більше 4−5 грн/кг.

«Нещодавно Голден торгували на ринку по 12 грн, а після ракетних ударів ціна упала до 7 грн. Хоча на такі сорти, як Голден та Дежеромін, взимку буде хороша ціна у будь-якому разі, бо воно піде на експорт. Ми кожного сорту калібру 65+ заклали у камери. Решту продамо на внутрішній ринок», – поділився Богдан Малий.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!