Збільшення пропозицій бразильської сої опускає цін, зокрема й у Китаї

Джерело:  GrainTrade
доллар

Цього тижня ціни на сою в Китаї різко впали, а ф’ючерси СВОТ опустилися до 5-річного мінімуму на тлі збільшення продажів сої з Бразилії та скорочення попиту на найближчі поставки.

За даними Platts, що входить до складу S&P Global Commodity Insights, лише протягом 17 березня ціни на сою в Китаї впали на 23% (-37% за тиждень) і торгувалися з премією лише 28 $/т у порівнянні з травневими ф’ючерсами СВОТ, які вчора виросли на 0,9% до 546 $/т (-4% за місяць). При цьому бразильська соя за тиждень подешевшала на 3,4% і 17 березня торгувалася по 577,61 $/т.

За оцінками Patria Agronegocios, соя в Бразилії зібрана на 63,1% площ (71,7% торік), проте експортні продажі складають лише 38% через затримку збирання та обвал цін.

За перші три тижні березня Бразилія збільшила експорт сої у порівнянні з аналогічним періодом лютого на 3,3 млн т до 7,3 млн т. Це свідчить про те, що темпи експорту зростатимуть у березні – травні. Проте попит на сою з боку Китаю поки залишається невисоким внаслідок значних запасів шроту в країні.

За даними CNGOIC, станом на 16 березня тижневий обсяг переробки сої в Китаї зменшився у порівнянні з попереднім тижнем на 1% до 1,45 млн т, що на 30% поступається відповідному показнику лютого, але на 1% перевищує торішній показник.

Запаси сої в Китаї станом на 16 березня складали 3,5 млн т (-5% за тиждень), соєвого шроту – 570 тис т (-11% за тиждень, +84% за рік), соєвої олії – 630 тис т (-14% за рік).

Відсутність прогресу у відновленні свинарства в Китаї знижує попит на сою, маржу переробки та ціни на соєвий шрот, що змушує переробників уповільнювати роботу.

Станом на 17 березня найдешевший соєвий шрот торгували по ціні 3940 юанів/т або 591 $/т, що на 11,5% поступається рівню попереднього місяця та є 8-місячним мінімумом. Відповідно, рентабельність переробки склала мінус 230 юанів/т (-34,5 $/т).

Різке падіння цін на сою зацікавило окремих покупців, проте переробними зупинили закупівлі, зрозумівши, що соя на CFR – Китай продовжить дешевшати.

Імовірно, китайські імпортери й надалі стримуватимуть закупівлі, щоб обвалити світові ціни на сою на тлі значного обсягу пропозицій з Бразилії, який накопичився через затримку збирання. Тому у квітні – травні можна очікувати різкого зниження цін на сою, навіть попри зменшення урожаю в Аргентині.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!