Засушливі умови в центральній Бразилії, частині Аргентини, а також на сході України та заході рф продовжують знижувати потенціал майбутнього врожаю

Джерело:  GrainTrade
посуха

Основна увага аналітиків залишається зосередженою на погодних умовах у центральній Бразилії, частині Аргентини, а також на сході України та заході рф, де тривають засушливі умови. Це призводить до зниження запасів вологи в ґрунті, що не дозволяє розпочати посів сої, кукурудзи та озимої пшениці.

Цього тижня західні регіони України отримали хороші опади, тоді як на сході України та південному заході рф спостерігалася сильна спека і посуха.

За даними Укргідрометцентру, понад 70% площ під озимими культурами в Україні знаходяться в умовах екстремальної засухи. Оптимальні терміни посіву озимого ріпаку вже минули, і посіяно лише близько 60% від запланованих площ. Посів озимої пшениці відбувається повільними темпами через відсутність опадів, які не очікуються в найближчі два тижні.

Метеорологи прогнозують ранні заморозки в жовтні, що може завадити доброму розвитку озимих культур перед зимою.

В Аргентині зберігається посушлива погода, хоча фермери вже почали посів кукурудзи, але через відсутність опадів обмежують темпи посіву. За даними Буенос-Айреської зернової біржі (BAGE), станом на 18 вересня в Аргентині кукурудзою засіяно 7,1% від прогнозованої площі в 6,3 млн га. Рівень річки Парана знаходиться на другому найнижчому рівні для цього періоду з 1970 року, через що судна завантажуються на 15% менше.

Нещодавні опади були сприятливими для півдня Бразилії, де посів сої та кукурудзи прискорився, проте в центральній частині країни триває найсильніша за останнє десятиліття спека і посуха. Фермери сподіваються на початок сезону дощів через тиждень, але прогнози не показують опадів у штаті Мату-Гросу на найближчі 10-14 днів.

Виробники можуть відкласти посів сої на жовтень, що знизить потенціал вирощування другого врожаю кукурудзи та бавовни. Спекотні умови також знижують потенціал урожаю цукрової тростини, що вже призвело до зростання світових котирувань на цукор.

У «кукурудзяному поясі» США цього тижня було сухо і спекотно, що сприяло прискоренню збирання сої та кукурудзи, а також посіву озимої пшениці, оскільки наступного тижня очікується хвиля опадів, що знизить спеку та поповнить запаси вологи для озимих.

Загалом, погодні умови в США цього сезону були майже ідеальними, що відображається високими врожаями пшениці, сої та кукурудзи.

У Центральних та Південних рівнинах також очікуються значні опади, що покращать стан озимої пшениці та прискорять її подальший посів.

Сильні дощі цього тижня пройшли також у канадських преріях, що викликало затримку збирання ярої пшениці та каноли, можливо, знизивши їх якість.

Зливи та повені, які обрушилися на центральну та східну частину Європи наприкінці минулого тижня, дещо пошкодили посіви, але загалом збільшили запаси вологи перед посівом озимих.

Наступного тижня очікується нова хвиля опадів, сильних вітрів і зниження температури, що стримуватиме посів озимих культур.

В Австралії зберігаються сприятливі умови для посіву озимої пшениці, ячменю та каноли, і на наступному тижні прогнозуються додаткові опади в усіх регіонах.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!