Запровадження країнами G7 та Австралією фіксованої ціни на російську нафту підтримало котирування ріпаку

Джерело:  GrainTrade
рапс

Країни G7 та Австралія погодилися встановити фіксовану ціну на російську нафту замість запровадження плаваючої ставки, що стабілізує ринок, мінімізує навантаження на його учасників та спростить дотримання вимог.

Поки така ціна не визначена, але це буде зроблено найближчим часом, а надалі за необхідності її будуть регулярно переглядати.

На цю новину січневі ф’ючерси на нафту марки Brent відреагували зростанням на 2% до 96,6 $/барель (+7% за місяць), оскільки рф після запровадження обмежень ціни може скоротити поставки нафти.

Крім того, ціни підтримали дані про скорочення запасів нафти у США та новина про можливій вихід Китаю з політики країни з нульовим рівнем Covid.

Зростання цін на нафту, в свою чергу, підтримало котирування на пальмову та ріпакову олію, які використовуються у виробництві біодизеля, а також попит та ціни на ріпак.

Після заяви рф про вихід із зернової угоди лютневі ф’ючерси на ріпак на біржі в Парижі виросли на 5% до 671 €/т, але після відновлення роботи зернового коридору знизилися на 1,8% до 658,75 €/т або 647,9 $/т (+3% за місяць), що відповідає рівню цін початку серпня. Від різкого падіння котирування утримало зростання цін на нафту на 2%.

Варто зазначити, що зростання котирувань на ріпак на 5% на тлі новин про блокування зернового коридору було переважно спекулятивним, оскільки Україна вже експортувала 80% запланованих на 2022/23 МР обсягів ріпаку.

На біржі у Вінніпезі на початку тижня відбулося спекулятивне подорожчання січневих ф’ючерсів на канолу на 4,7% до 906,8 CAD/т або 664 $/т, що відповідає рівню листопадових контрактів, які минулого тижня закрилися в межах 910 CAD/т. Це означає, що трейдери не сподіваються на зниження цін на канолу найближчим часом.

В Україні ріпак купують лише з доставкою в порти Дунаю по 470-500 $/т, оскільки в портах Чорного моря накопичилося багато вагонів та авто в очікуванні підходу суден, які росіяни навмисно затримують шляхом уповільнення інспектування перед заходом в порт.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!