Запаси зернових у світі зростають на тлі очікуваного зниження обсягів торгівлі, порівняно з рекордним рівнем сезону 2020-2021 років

Джерело:  ФАО
фао

Враховуючи, що збирання практично всіх зернових вже завершено, прогноз ФАО зі світового виробництва зернових у 2021 році цього місяця не змінився і становить 2 799 млн т, що на 0,8 відсотка вище, ніж у 2020 році. Обсяг виробництва фуражних зернових у світі у 2021 році становив 1 502 млн т, що на 18,9 млн т вище, ніж роком раніше; основну частку приросту забезпечила кукурудза, з лишком компенсувавши серйозне падіння обсягів виробництва ячменю у світі. Обсяг виробництва пшениці у світі оцінюється в 777 млн ​​т, що практично відповідає врожаю 2020 року. Що стосується рису, то загалом сприятливі погодні умови протягом усього сезону дозволили отримати дещо більший урожай; як наслідок, прогнози щодо обсягів виробництва в Бангладеш, на Філіппінах та в Кот-д’Івуарі були підвищені, тоді як у Малі обсяг виробництва був скоригований у бік підвищення з урахуванням оновлених офіційних даних про те, що скорочення посівних площ під рисом виявилося менш значним, ніж повідомлялося раніше. Беручи до уваги ці відомості, ФАО підвищила свій прогноз щодо обсягу виробництва рису у світі на 0,4 млн т до 520,8 млн т (у перерахунок на обрушене зерно), що на 0,7 відсотка вище врожаю 2020 року і є новим рекордним показником.

Прогноз за обсягом споживання зернових у світі в сезоні 2021-2022 років був дещо знижений порівняно з показниками попереднього місяця і зараз оцінюється в 2 785 млн т, при цьому він, як і раніше, на 0,9 відсотка перевищує рівень сезону 2020-2021. Незважаючи на те, що цього місяця прогноз щодо споживання пшениці у світі був знижений на 5,2 млн т (головним чином внаслідок зниження споживання пшениці на корми в Індії), за підсумками сезону 2021–2022 років споживання цієї культури, як очікується, зросте на 0,7 відсотка, в основному за рахунок збільшення споживання у продовольчих цілях у країнах Азії та Африки. Прогноз за загальним обсягом споживання фуражних зернових практично не змінився порівняно з рівнем минулого місяця: ФАО, як і раніше, очікує, що в сезоні 2021-2022 років воно зросте на 2,0 відсотки порівняно з попереднім роком, в основному за рахунок очікуваного збільшення використання кукурудзи в кормових цілях, насамперед у Бразилії, Канаді та Китаї, а також для виробництва етанолу у Сполучених Штатах Америки. При цьому очікуваний приріст даного показника буде частково нівельований внаслідок скорочення споживання ячменю в сезоні 2021-2022 років в основному в Канаді, Європейському союзі та Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії через скорочення врожаю, а також у Саудівській Аравії внаслідок зниження із рівнем минулого сезону. За прогнозами, світове споживання рису в сезоні 2021-2022 років зросте на 1,8 відсотка і досягне нового пікового рівня в 520,7 млн. т. Як очікується, за підсумками року споживання даної культури в продовольчих цілях зросте на 1,6 відсотка до 424 ,6 млн т, а в кормових цілях – на 11,9 відсотка до 22,3 млн т.

Рівень запасів зернових у світі на кінець сезону в 2022 року оцінюється в 856 млн т, що на 5,2 млн т перевищує показник попереднього прогнозу і на 2,8 відсотка вище за рівень початку сезону. З урахуванням даних прогнозу щодо запасів та споживання за цей місяць, показник співвідношення обсягу запасів та споживання зернових у світі збережеться на загалом досить комфортному рівні у 29,9 відсотка, що відповідає показникам сезону 2020–2021 років. З урахуванням проведеного цього місяця перегляду у бік підвищення на 8,7 млн ​​т, головним чином унаслідок коригування офіційних даних із запасів в Індії, прогнозується, що обсяг запасів пшениці у світі збільшиться на 4,2 відсотка в порівнянні з рівнем початку сезону. Незважаючи на те, що цього місяця прогноз щодо запасів фуражних зернових був знижений на 3,5 млн т, очікується, що запаси фуражних зернових у світі також виявляться на 2,4 відсотка вище за рівень початку сезону. Основний приріст цього показника обумовлений очікуваним збільшенням запасів кукурудзи у світі на 5,5%, головним чином внаслідок накопичення запасів в Україні внаслідок призупинення експорту, при цьому запаси ячменю у світі, як очікується, скоротяться на 12,0%. Після незначного коригування прогнозів по кількох країнах обсяг запасів рису у світі на кінець сезону 2021-2022 років тепер оцінюється в 192,7 млн ​​т. Таким чином, даний показник у річному обчисленні може збільшитися на 1,2 відсотка: очікуване скорочення в Китаї і в Індонезії, Ісламській Республіці Іран та Сполучених Штатах Америки буде з лишком компенсовано збільшенням запасів в інших країнах, насамперед у Бангладеш, Індії та В’єтнамі.

Прогнозований обсяг торгівлі зерновими у світі в сезоні 2021-2021 років становить 473 млн т, що на 3,7 млн ​​т вище в порівнянні з прогнозом за минулий місяць, але на 1,2 відсотка нижче рекордного рівня сезону 2020-2. Прогноз за обсягом торгівлі пшеницею у світі в сезоні 2021-2022 років (липень/червень) був підвищений на 1,2 млн т порівняно з рівнем попереднього місяця і тепер становить 191 млн т, що на 1,0 відсотка вище рівня сезону 2020- 2021 років. Через блокування портів експорт пшениці з України залишається обмеженим, і проведений цього місяця перегляд прогнозу у бік підвищення в основному зумовлений вищим, ніж очікувалося, експортом з Російської Федерації: незважаючи на обмеження на вантажоперевезення та проведення торговельно-фінансових операцій. Протягом квітня продовжувала поставки, які переважно йшли до Єгипту, Ісламської Республіки Ірану та Туреччини. ФАО підвищила свій прогноз щодо обсягу торгівлі фуражними зерновими у світі в сезоні 2021–2022 років (липень/червень) на 2,4 млн т, причому практично весь приріст обумовлений очікуваним збільшенням обсягів торгівлі кукурудзою. Цього місяця прогноз за обсягом торгівлі кукурудзою у світі був збільшений на 1,7 млн ​​т, що пов’язано з високим попитом на кукурудзу з боку Китаю, що зберігається в останні місяці, а також вищими, ніж очікувалося, темпами поставок з Аргентини. Крім того, беручи до уваги зусилля з організації транспортування призначеної для експорту кукурудзи до європейських кордонів залізничним транспортом, що пов’язано з численними логістичними проблемами, прогноз з експорту з цієї країни був скоригований у бік незначного (0,5 млн т) підвищення в порівнянні з Україною з рівнем минулого місяця. При цьому в сезоні 2021-2022 років очікується зниження обсягів торгівлі фуражним зерном у світі на 4,1% у порівнянні з показниками сезону 2020-2021 років, що в основному пов’язано з прогнозованим зниженням обсягів торгівлі кукурудзою на 5,7% порівняно з рівнем сезону 2020-2021 років. Згідно з прогнозами ФАО, обсяг торгівлі рисом у світі в 2022 році (січень–грудень) зросте на 3,8% у порівнянні з рівнем 2021 року і досягне нового пікового рівня в 53,4 млн т.

Види на врожай 2022 року

Незважаючи на те, що прогноз щодо обсягу виробництва пшениці у світі у 2022 році був дещо знижений порівняно з рівнем попереднього місяця і тепер становить 782 млн т, ФАО все ще очікує збільшення виробництва пшениці у світі цього року. Зниження прогнозу порівняно з минулим місяцем в основному обумовлене ситуацією в Сполучених Штатах Америки, де посушливі умови, що зберігаються, призвели до погіршення видів на врожай озимої пшениці і зниження очікувань за обсягом виробництва цієї культури в цілому. Проте, завдяки збільшенню посівних площ внаслідок зростання цін, загальний обсяг виробництва пшениці в цій країні 2022 року все ще оцінюється на рівні 50 млн т, що приблизно на 5 млн т (11%) вище показників минулого року. У Канаді, де незабаром почнеться сівба ярої пшениці, очікується суттєве відновлення обсягів виробництва після низького врожаю 2021 року, який постраждав від посухи. Щодо Європи, то обсяг виробництва пшениці в Україні, як і раніше, очікується на рівні, нижчому від середнього: через конфлікт посівні площі можуть скоротитися не менш ніж на 20 відсотків. Крім того, у 2022 році очікується зниження врожайності, оскільки конфлікт спричинив зрив термінів проведення сільгоспробіт перед початком жнив. Види на врожай у Російській Федерації залишаються загалом сприятливими: погодні умови також дозволяють сподіватися зростання врожайності і, збільшення обсягів виробництва, у 2022 року. У Європейському союзі прогноз щодо обсягу виробництва пшениці цього місяця було підвищено до 139,5 млн т: останні офіційні дані вказують на невелике збільшення посівних площ під пшеницею порівняно з попередніми прогнозами. Однак посушлива погода, що зберігається в південних регіонах, може призвести до зниження врожайності в 2022 році, нівелювавши ефект від збільшення площі посівів, внаслідок чого обсяг виробництва в річному обчисленні залишиться на незмінному рівні. В Азії в 2022 році невелике збільшення виробництва прогнозується в Індії та Пакистані, тоді як у країнах Близького Сходу виробництво пшениці очікується на рівні, близькому до середньостатистичних значень, чому сприяє загалом сприятлива погода. Однак у Північній Африці наслідки посухи, що особливо гостро відчуваються в Марокко, можуть призвести до значного зниження обсягів виробництва.

Що стосується фуражних зернових, то в Південній півкулі почалося збирання врожаю 2022 року, і, за наявними даними, у провідних країнах-виробниках урожай буде вищим за середній. У Південній Америці офіційні дані підтверджують прогнози, згідно з якими у Бразилії у 2022 році врожай кукурудзи може досягти рекордних 116 млн т, що зумовлено таким самим рекордним збільшенням посівних площ. Незважаючи на деякі побоювання у зв’язку з посушливими погодними умовами в деяких регіонах країни, що може призвести до зниження виробництва, у Мату-Гросу – основному штаті – виробнику кукурудзи погодні умови сприяють розвитку врожаю. В Аргентині посушливі погодні умови можуть призвести до зниження врожайності та помірного скорочення виробництва приблизно до 57 млн ​​т; однак урожай все ще очікується на рівні вище за середньостатистичні значення. На півдні Африки, незважаючи на наслідки повеней у східних районах ПАР – провідного виробника та експортера в регіоні – виробництво кукурудзи у 2022 році, як і раніше, прогнозується на рівні 15,3 млн т, що також вище за середньостатистичні значення. В інших регіонах півдня Африки брак опадів та наслідки тропічних циклонів призведуть до скорочення обсягів виробництва у 2022 році, а в деяких країнах урожай може виявитися нижчим за середньостатистичні рівні. У Північній півкулі нещодавно почалася сівба кукурудзи врожаю 2022 року. У найбільшому світовому виробнику, Сполучених Штатах Америки, за попередніми даними, 2022 року посівні площі під кукурудзою скоротяться на 4 відсотки на тлі побоювань, зумовлених зростанням цін на засоби виробництва.

Зведені таблиці

Позначки:, , , , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!