Запаси пшениці в Єгипті прогнозуються на рівні 20-річного мінімуму

Джерело:  sfera.fm
Египет

Кінцеві запаси пшениці в Єгипті в 2023/24 МР, за прогнозами, впадуть до найнижчого рівня за останні 20 років, оскільки країна стикається з меншим урожаєм, підвищеним попитом та зміною торгових потоків, йдеться у звіті Глобальної мережі сільськогосподарської інформації Міністерство сільського господарства США (USDA).

Зниження виробництва пшениці у річному обчисленні пов’язане зі скороченням збиральних площ до 1,35 млн га порівняно з 1,45 млн га у 2022/23 роках, повідомила USDA.

У відомстві зазначили, що у спробі збільшити місцеве виробництво пшениці та продавати свою пшеницю державним постачальникам уряд Єгипту у квітні минулого року підвищив закупівельні ціни на пшеницю майже на 70% порівняно з попереднім маркетинговим роком.

Очікується, що споживання пшениці в Єгипті зросте у 2023/24 роках на 50 тис. тонн до 20,6 млн., що стане другим за величиною показником за всю історію спостережень. За даними Центральної агенції з громадської мобілізації, населення Єгипту наразі становить приблизно 105 мільйонів осіб, але це не включає, за оцінками, 9 мільйонів мігрантів з Іраку, Лівії, Сирії, Ємену, Судану та інших країн. Очікується, що населення Єгипту (без урахування мігрантів) досягне 124 млн до 2030 року, що чинитиме ще більший тиск на пропозицію пшениці.

Згідно з прогнозами, Єгипет імпортує на 7% пшениці більше, до 12 млн тонн у 2023-24 маркетинговому році, йдеться у звіті. За даними USDA, найбільшими експортерами пшениці до Єгипту в 2022-23 роках були Росія (8,1 млн. тонн) та Європейський союз (1,8 млн. тонн).

Нагадаємо, до російського вторгнення Україна була провідним постачальником пшениці до Єгипту.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!