Запаси продуктивної вологи в ґрунті переважно достатні та оптимальні

Джерело:  AgroTimes
стан посівів

Запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту (0-20 см) під озимими культурами на переважній частині території країни достатні та оптимальні (21-40 мм і більше), лише на окремих площах південних, Дніпропетровської, Харківської та Вінницької областей орний шар ґрунту був недостатньо зволожений (менше 20 мм).

Про це йдеться в аналітичній довідці НААН з посиланням на дані Укргідрометеоцентру.

Зволоження метрового шару ґрунту (0-100 см) на більшості площ було достатнім та оптимальним, вміст продуктивної вологи становив 121-170 мм і більше. Місцями у південних, східних, центральних, Чернігівській та Сумській областях вологозабезпечення метрового шару ґрунту було задовільним і становило 94-120 мм продуктивної вологи.

Вологозабезпечення орного та метрового шарів ґрунту під озимим ріпаком на більшості площ було достатнім та оптимальним 22-53 мм та 121-259 мм продуктивної вологи відповідно. Лише на окремих площах південних та центральних областей запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту знизилися до недостатніх і становили менше 20 мм.

Під ранніми ярими зерновими та зернобобовими культурами в орному та метровому шарі ґрунту запаси продуктивної вологи були на достатньому та оптимальному рівні – відповідно 21-49 мм і більше та 122- 170 мм і більше продуктивної вологи. Лише на окремих площах південних, східних, Вінницької областей метровий шар ґрунту був зволожений задовільно – від 100 до 118 мм продуктивної вологи.

В цілому арометеорологічні умови для росту і розвитку озимих та ярих зернових культур у другій декаді квітня були задовільними.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!