Закупівельні ціни на кукурудзу в Україні зростають на прогнозах скорочення урожаю та дефіциту пропозицій

Джерело:  GrainTrade
евро

Експортні ціни на кукурудзу в Україні зростають слідом за світовими котируваннями на тлі прогнозів скорочення урожаю та обмеженої пропозиції від виробників.

Грудневі ф’ючерси на кукурудзу на біржі в Чикаго в понеділок впали до найнижчого з 2020 р рівня, але з того часу виросли на 3,8% до 161,7 $/т (+1,5% за місяць) на прогнозах спеки у США та можливого зменшення урожаю в Україні, Аргентині та Бразилії.

За даними Reuters, в Аргентині в поточному сезоні фермери зменшать площі під кукурудзою на користь сої, якою буде засіяно найбільшу за останні 10 років площу. Відмова від вирощування кукурудзи пояснюється тим, що урожай 2023/24 постраждав від чуми комах листоїду, тоді як поточні прогнози дощів сприятливіші для посівів сої, ніж кукурудзи. Аналітики Зернової біржі Росаріо вважають, що під тиском вказаних чинників площі під кукурудзою у 2024/25 МР можуть скоротитися на 17-21% або 2 млн га на користь сої.

Суха та спекотна погода в Бразилії затримує сівбу кукурудзи першого урожаю та сої, що пізніше затримає і сівбу кукурудзи другого урожаю. У серпні країна експортувала 6,063 млн т кукурудзи, що на 35,25% поступається відповідному показнику 2023 р та є найнижчим показником серпня, починаючи з 2020 р, та другим найнижчим показником останніх 6 років. Фермери не поспішають продавати кукурудзу за низькими цінами, з огляду на несприятливі для сівби нового урожаю умови.

Листопадові ф’ючерси на кукурудзу на біржі в Парижі за тиждень виросли на 2,3% до 202,75 €/т (що відповідає рівню минулого місяця), майже не відреагувавши на чергові прогнози зменшення урожаю в ЄС.

В Україні з 4 млн га або 2% площ зібрано 457,5 тис т кукурудзи з урожайністю 5,7 т/га.

Закупівельні ціни на кукурудзу за тиждень виросли на 5 $/т до 175-180 $/т або 8100-8300 грн/т з доставкою до портів Чорного моря.

За даними Держмитниці, у 2024/25 МР (станом на 4 вересня) Україна експортувала 2,288 млн т кукурудзи (2,16 млн т за такий же період торік), але у серпні темпи експорту знизилися на тлі дуже низьких запасів старого урожаю.

На початку сезону трейдери підтримуватимуть закупівельні ціни на кукурудзу на високому рівні, щоб придбати потрібні обсяги, але пізніше попит на українську кукурудзу може знизитися по мірі посилення конкуренції з дешевшим американським зерном.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!