Закупівельні ціни на молоко-сировину зростають

Джерело:  AgroTimes
молоко

У другій половині жовтня закупівельні ціни на молоко від промислових господарств зростали й надалі.

Про це інформує аналітик Асоціації виробників молока Яна Лінецька.

Підтримку цінам створювали попит з боку переробників, зокрема сироробів, та сезонне скорочення виробництва молока.

На 25 жовтня середня закупівельна ціна на молоко екстраґатунку склала 11,8 грн/кг (без ПДВ), що на 20 коп. вище, ніж на початку місяця. Ціновий діапазон залежно від партії коливався від 11 до 12,25 грн/кг.

Вищий ґатунок молока подорожчав на 29 коп. – до 10,77 грн/кг. Ціновий коридор був у межах 9,8-11,5 грн/кг.

Перший ґатунок піднявся у ціні на 15 коп. – до 10,28 грн/кг. Діапазон цін на таку сировину – 9,18-10,8 грн/кг.

Середньозважена ціна трьох ґатунків молока зросла на 22 коп. – до 10,95 грн/кг.

Основною проблемою на ринку сьогодні і в короткостроковій перспективі є збої в роботі електросистем внаслідок постійного терору російськими загарбниками українських енергетичних об’єктів. Аварійні та планові відключення електрики болісні і для молочних ферм, і для молокозаводів.

Найенергоємніші процеси на молочній фермі – це доїння, робота танків – охолоджувачів молока, кормовиробництво. Мінімальне споживання електроенергії молочною фермою на 1 тис. корів перевищує 1 МВт. Відтак застосування дизельних чи бензинових генераторів збільшує частку витрат на електроенергію у собівартості виробництва молока, за підрахунками господарств, уп’ятеро-вшестеро.

Для молочних заводів вимога наполовину зменшити споживання електроенергії загрожує скороченням виробництва готової продукції, що спричинить розбалансування ринку.

Та учасники молочного ланцюжка досить успішно справляються з цим новим викликом, хоча додаткові витрати однозначно матимуть позначаться на собівартості виробництва і молока-сировини, і готової молочної продукції.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!