Законопроєкт про мобілізацію: сільгосптехніку зможуть вилучати і заборонять переміщувати

Джерело:  AgroPortal.ua
сільгосптехніка

Ухвалений парламентом у першому читанні зконопроєкт про мобілізацію (№10449) містить норми, які дозволять вилучати сільгосптехніку на потреби армії.

Про це повідомила народний депутат Юлія Клименко в колонці «Еспресо».

«Транспорт, серед іншого й водний, тепер буде на обліку ЗСУ та забиратиметься навіть у ФОП, а агротранспорт не зможе виїжджати за межі області. В мене запитання: а як ми будемо сіяти й збирати врожай?! Як ми будемо возити зерно на елеватори чи в порти в сусідню область, наймати комбайн та іншу техніку?! Хтось в КМУ взагалі розуміє, як працює агробізнес і фермерство в Україні?!» — написала вона.

У телеефірі народний депутат пояснила, що законопроєкт змінює концепцію військово-транспортного обов’язку, робить його жорсткішим, повідомляє УНІАН.

«Якщо раніше йшлося тільки про юридичні особи–підприємства, в яких вилучали транспорт, то тепер уже додалися фізичні особи–підприємці. Тепер у реєстр, який буде вести ЗСУ і ТЦК щодо транспортних засобів, будуть передаватися дані не підприємствами і громадянами, а державними органами, зокрема МВС. Ці транспортні засоби будуть на обліку, і якщо вони будуть у реєстрі, то не зможуть бути проданими, закладеними, а також пересуватися між областями. Це дуже контроверсійні пропозиції», — наголосила Клименко.

За її словами, це може паралізувати роботу фермерських господарств, особливо невеликих, де мало транспорту.

Вона зазначила, що на даний момент існує постанова Кабміну про порядок вилучення транспорту на потреби армії, але вона «з якогось переляку є державною таємницею».

Клименко наголошує, що немає доцільності вилучати таку сільськогосподарську техніку, як, зокрема, комбайни, сівалки, адже вони в армії не потрібні. При цьому визнає, що екскаватори, які можуть рити траншеї, а також машини для перевезення вантажів потрібні Силам оборони.

«Обмеження для пересування техніки по областях — це взагалі маразм, оскільки деякі сільськогосподарські підприємства мають землі в різних областях, то техніка не зможе переїхати», — зазначила вона.

Клименко повідомила, що буде подавати поправки до законопроєкту про мобілізацію, щоб не допустити підтримки норм, які не дадуть підприємцям нормально працювати, оскільки економічний фронт також важливий.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!