Законопроєкт про ГМО пройшов перше читання

Джерело:  AgroPortal.ua
ГМО

Верховна Рада України сьогодні, 16 листопада, ухвала за основу законопроєкт про державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів (ГМО).

Про це повідомив народний депутат від фракції «Голос», перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк у Telegram.

За його словами, проєкт Закону «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки» (№5839) підтримали 247 парламентарів.

Згідно з пояснювальною запискою до проєкту, документом пропонується запровадити комплексне врегулювання правових та організаційних засад генетично-інженерної діяльності, забезпечення продовольчої безпеки держави шляхом здійснення державного нагляду (контролю) за використанням генетично модифікованих організмів і обігом генетично модифікованої продукції.

Основні положення законопроєкту передбачають:

  • розмежувати повноваження органів державної влади з метою усунення дублювання функцій у сфері поводження з ГМО;
  • удосконалити систему оцінювання ризиків ГМО щодо можливого впливу на здоров’я людини та навколишнього природного середовища;
  • запровадити європейські механізми державної реєстрації ГМО;
  • удосконалити вимоги до маркування ГМ-продукції та запровадити правила щодо її простежуваності;
  • посилити державний контроль у сфері поводження з ГМО, а також встановити відповідальність за порушення законодавства у цій сфері.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!