Закон про ГМО доопрацювали, врахувавши більшість зауважень та застережень — Мінагрополітики

Джерело:  Elevatorist.com
ГМО

Міністерство аграрної політики спільно з представниками ЄС, депутатами та стейкхолдерами  доопрацювали законопроект № 5839, врахувавши більшість зауважень та застережень.

Про це повідомив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький.

Тарас Висоцький наголосив, що вже зараз необхідно створити реєстр та систему контролю вирощування ГМ культур, щоб чітко володіти інформацією щодо обсягів та площ їх виробництва. Найбільше це стосується сої.

«Треба чітко зрозуміти переваги продукції без ГМО на світовому ринку. Зокрема, це стосується вирощування генно-модифікованої кукурудзи. Позиція Мінагрополітики — не дозволяти її вирощування та будь-який обіг на території України», — зазначив перший заступник Міністра.

Щодо ріпаку пропозиція Мінагрополітики — відтермінувати заборону вирощування мінімум на вісім років:  три — до старту закону, а потім — ще п’ять перехідних років.

«Фактично наша країна зробила вибір і чітко прямує у напрямку ЄС. Тому всі зміни та реформи відбуваються також у цьому ключі. І аграрний сектор працюватиме по встановлених в ЄС правилах. Звісно, буде певний час для їх впровадження, діятимуть перехідні положення, можливо інші аспекти. Що стосується ГМО, то це питання біологічної безпеки і жодних компромісів тут не буде. І всі питання в цій сфері необхідно врегулювати до моменту вступу України до ЄС», — сказав Тарас Висоцький.

Нагадаємо, в УЗА наголошують, що дозвіл вирощувати ГМО-продукцію в Україні може загальмувати вступ України в ЄС.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!