Загрози постачанню зерна на світовий ринок залишатимуться через нестабільність в Україні – GrainCorp Ltd.

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

За даними одного з найбільших австралійських експортерів пшениці, компанії GrainCorp Ltd., високий попит на зерно перевищуватиме пропозицію протягом наступних років, що посилить нестабільність на світових продовольчих ринках, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

За словами головного виконавчого директора GrainCorp Ltd. Роберта Спервея, оскільки світові запаси зерна знаходяться на історично низькому рівні, тиск на пропозицію зростає через конфлікт, який впливає на морський коридор у Чорному морі, а також через тривалий вплив пандемії.

Вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року призупинило понад чверть світового експорту пшениці з Чорноморського регіону. Угода, укладена за посередництва ООН в липні 2022 року, дозволила здійснювати експорт сільськогосподарської продукції з регіону, але термін дії угоди закінчується 19 листопада.

Спервей заявив, що загрози експорту, створені війною в Україні, не зменшаться протягом принаймні 2-3 років. GrainCorp Ltd. постачає зерно з України, Канади та Великобританії, а також Австралії.

«Навіть з відновленням експорту з України через зерновий коридор, цього не вистачає, щоб задовольнити існуючий попит», – сказав Спервей. «У будь-якому випадку існує більший ризик на стороні пропозиції».

За словами Спервея, попит зростає, оскільки деякі імпортери прагнуть створювати буфери, наприклад збільшуючи запаси, щоб захистити себе від ризиків поставок. Водночас, українські виробники все ще стикаються з проблемами щодо виведення свого зерна на світовий ринок.

 

Позначки:, , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!