Забезпеченість добривами для весняної посівної втричі менше від потреби

Джерело:  AgroPortal.ua
добрива

Аграрії під осінню посівну кампанію закупили лише 25% добрив групи NPK від потреби. Навесні можна очікувати, що використання азотних добрив скоротиться до 35% від рівня закупівлі 2021 року, тобто просідання становитиме близько 70%. Потреба в добривах нікуди не зникла, а такий спад пояснюється просто — фермери не можуть купувати за такими цінами.

Українські аграрії до війни споживали понад 8 млн т. За підрахунками ІА «Інфоіндустрія», в фізичній вазі в 2021 р. було спожито 8,2 млн т добрив. Здебільшого це сульфат амонію, аміачна вода та добрива, які мають низьку кількість д.р. Якщо переводити їх у діючу речовину, то Україна збільшила на 35-40% внесення добрив порівняно з 2016/2017 рр.

Виробництво в Україні: повноцінно працює лише один завод

З початку війни в Україні значно скоротилось виробницво добрив, завантаження вітчизняного виробництва на середину вересня ледь сягало 30%.

Як розповів керівник ІА «Інфоіндустрія» Дмитро Гордійчук під час зустрічі Trend&Hedge Club, наразі в Україні на ПрАТ «Рівнеазот» працює лише одна лінія, майже не працює ПрАТ «Дніпровський завод мінеральних добрив» та ПАТ «Сумихімпром». Єдине виробництво, яке зараз працює, — ПАТ «Азот» (Черкаси). Це великий виробник аміачної селітри, який виробляє карбамід, КАС та аміачну селітру, і його завантаження на сьогодні сягає 70%.

propData.content.image

Якщо працюватиме черкаський «Азот» і «Рівнеазот», Україна до березня зможе виробити 510 тис. т азотних добрив, це 40% від потреби. Для цього потрібно 234 тис. т аміаку і 250 млн кубів газу. Якщо запрацюють ОПЗ і ПрАТ «Дніпровський завод мінеральних добрив», то відбудеться подвоєння виробництва.

За словами директора ТОВ «ТРУАГРО Україна» Марії Беззубової, до 2022 р. український ринок мінеральних добрив зростав удвічі швидшими темпами за світовий. Джерелом росту українського ринку було вітчизняне постачання. Також до 2015 р. росія була домінантним постачальником добрив, і Україні довелося змінити підхід до імпорту добрив, знайти нових партнерів та фінансові рішення.

propData.content.image

У 2015 р. в Україні було 6 основних виробників добрив. Після 2014 р. ми втратили одне виробництво на Донеччині, й уже цього року втратили завод у Сєвєродонецьку. Виробництво аміаку зараз неможливе на потужностях, які знаходяться поблизу бойових дій, і виробники не зможуть повернутися до виробництва, допоки не закінчиться війна. Україна є значним гравцем на ринку мінеральних добрив, але тепер ми не можемо допомагати світові добривами. Все виробництво зосереджено на потребах вітчизняних фермерів.

Зменшення посівних площ, рівня технологій та урожаю. Про наслідки заблокованого українського агроекспорту

Використання добрив аграріями зменшилося на 70%

Марія Беззубова розповідає, що спад у сегменті азотних добрив у 2022 р. склав понад 70% порівняно з попереднім роком: фермери вирішили або повністю відмовитися, або мінімізувати їх споживання. Таку тенденцію експерт пояснює фінансовими та логістичними проблемами.

«Найбільш різкий спад ми спостерігаємо у сегменті комплексних добрив. Вони майже не виробляються в Україні, тому можна розраховувати лише на імпорт. Але логістичні труднощі щодо можливості імпортувати добрива в Україну та фактор нестабільності стали причиною спаду споживання комплексних добрив більш ніж на 77%», — зазначає Марія Беззубова.

За її словами, стримуючим фактором для фермерів є прогнозування обсягів надходження до України добрив саме в той час, коли вони потрібні. Також на попит впливає зменшення посівних площ.

«Дуже важливий фактор впливу — це зменшення фінансових ресурсів українських фермерів. Ми бачимо великий диспаритет між цінами на продукцію та ресурсами. Українські фермери просто не мають фінансових ресурсів, які вони можуть використовувати для купівлі добрив», — стверджує Марія Беззубова.

Дмитро Гордійчук, керівник ІА «Інфоіндустрія»

Великою мірою мінеральне живлення найбільше впливає на урожайність кукурудзи і соняшнику — культур, які найбільше вирощуються українськими фермерами. Особливо кукурудза потребує підживлення азотом. І якщо озиму пшеницю весною можна не підживлювати, то від кількості внесеного NPK по соняшнику значно залежить якість зерна. Фактично це велика проблема для аграрія.

Комплексні, азотні та NPK: що доступно аграріям?

Дмитро Гордійчук розповідає, що сировина для виробництва комплексних добрив лише за рахунок логістики подорожчала на 25%. Загальне подорожчання порівняно з 2021 р. склало до 50% і до кінця поточного сезону сягне 60%.

Така ситуація склалася через те, що Україна втратила білоруські канали постачання сировини — калій хлористий. Ще було постачання з Узбекистану, але припинилося, і Україна вимушена завозити сировину з Німеччини.

Основними добривами весняної посівної кампанії залишаються азотні.

В ІА «Інфоіндустрія» зазначають, що поточна ціна на карбамід була 42 тис. грн/тонна, КАС — 34 тис. грн/тонна, аміак — 51 тис. грн/тонна.

«Вартість добрив почала рости зі збільшенням ціни на газ. Наприклад, за два роки карбамід подорожчав у 4 рази. На ціни на добрива впливали не лише війна і подорожчання газу, а й санкції — тобто економічна війна з росією та її союзниками», — пояснює Дмитро Гордійчук.

На весну також дуже потрібна нітроамофоска та NPK, яких зараз на ринку немає. З початку 2021 р. і станом на жовтень 2022-го зростання ціни на NPK склало 3-3,5 рази.

Взагалі споживання NPK в Україні становило близько 2 млн т щорічно до 2020 р. Минулого року Україна купувала ці добрива в Марокко та Саудівської Аравії, цьогоріч зроблено закупівлю діамофоски в Марокко, але оскільки добриво дуже дороге, аграрії не мають змоги його купувати.

Фактори, які впливають на ринок добрив:

  • ціна на газ;
  • загострення війни;
  • курс долара відносно гривні;
  • зупинка і консервація азотних заводів;
  • приватизація ПАТ «Сумихімпром», ОПЗ.

Незважаючи на ракетну атаку окупантів, Рівнеазот поставить добрива аграріям

Імпорт добрив. Україна знаходиться на примусовому азотному голодуванні

За даними ІА «Інфоіндустрія», за перші два місяці 2022 р. імпорт азотних добрив склав 400 тис. т, і щомісяця завозилися незначні обсяги, допоки в жовтні не відновився корабельний імпорт азотних добрив, і це буде близько 20-25 тис. т на місяць.

Стосовно NPK — із близько 160 тис. т імпорту за перші два місяці цього року змогли відновити лише 10%. Ціна дуже висока, тому аграрії цей вид добрив не купують.

«Всього в Україну за пів року було імпортовано менше 900 тис. т добрив. В минулі роки за цей період імпортувалося до 2,5 млн т. Потенційно можливий імпорт — 30-35 тис. т/місяць. Якщо з’явиться морська логістика, він може подвоїтись. Раніше імпорт складав 250 тис. т за місяць, і власне виробництво становило до 300 тис. т лише азотних добрив. Можна сказати, що Україна зараз знаходиться на примусовому азотному голодуванні», — зазначає Дмитро Гордійчук.

За його підрахунками, з жовтня до березня вітчизняне виробництво азотних добрив може скласти 630 тис. т, тобто загалом на весняний період аграрії матимуть менше 800 тис. т добрив українського виробництва. Ще частина буде імпортована. Фактично баланс на кінець березня складатиме 1 млн т добрив, що втричі менше за потребу.

Марія Беззубова, директор ТОВ «ТРУАГРО Україна»

Незважаючи на скорочення внутрішньої пропозиції, а також складні умови для виробників добрив на міжнародному ринку, пропозицій достатньо. Але українські фермери через відсутність фінансових ресурсів, насамперед кредитування, яке б могло покривати витрати на довші логістичні маршрути постачання, не можуть придбати добрива в агрономічно прийнятних кількостях. 

Ринок ЄС теж відчуває нестачу добрив 

Експерти зазначають, що в країнах ЄС з початком подорожчання газу теж відчули подорожчаня добрив. Ще в 2021 р. деякі заводи почали зупинятися або працювали не на повну потужність. Дмитро Гордійчук зазначає, що в Болгарії, Румунії, Литві на середину вересня цього року зупинені підприємства з виробництва азотних добрив. Також є зупинка виробництв у Німеччині — країні, де є державна підтримка для виробників добрив. У Польші виробництво азотних добрив теж скоротилося до 50%.

Також проблеми з добривами є в Нідерландах, Велкій Британії, Іспанії та Італії — питання не лише в зупинці частини виробництва, але й у тому, що немає звідки їх завезти.

«Ситуація в ЄС із добривами залишається досить напруженою через ціну на газ, і якщо він подешевшає, перше, що будуть робити європейці — забезпечувати внутрішній ринок. Українські виробники добрив не зможуть виробити ту кількість, яка нам потрібна. Тобто вітчизняні аграрії на весну залишаться з величезним дефіцитом добрив», — констатує Дмитро Гордійчук.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!