За січень в Україні обстежено ще понад 21 тис. га сільгоспземель

Джерело:  Agravery.com
мины

В Україні обстежено понад 21 тис. га сільгоспземель, сертифіковані нові оператори та відкрито доступ до державних стандартів в сфері протимінної діяльності. Про такі результати роботи в сфері ПМД за перший місяць року розповіла Перший віце-прем’єр-міністр України — Міністр економіки України Юлія Свириденко.

«У 2023 році наші сапери показали гарний результат. Тож ми оновили План заходів із розмінування земель сільськогосподарського призначення, збільшивши площі, визначені для першочергового повернення в господарську експлуатацію. І вже працюючи за оновленим планом, ДСНС, ДССТ та неурядові оператори обстежили в перший місяць понад 21 тисячу гектарів землі. Враховуючи, що зима – складний період для робіт з розмінування, маємо непогані темпи», – розповіла Юлія Свириденко. Найбільше в січні обстежено земель сільгосппризначення в Херсонській області – майже 19,7 тис. га. Понад 1,1 тис. га обстежено в Миколаївській області, біля 200 га – в Харківській.

Як також зазначила Юлія Свириденко, в порівнянні з кінцем минулого року в Україні збільшилась кількість сертифікованих операторів протимінної діяльності.

«В грудні минулого року в Україні було 26 сертифікованих операторів. Станом на зараз маємо вже 29 операторів. Отже, наші спроможності збільшуються. Сьогодні працюємо над тим, щоб удосконалити, цифровізувати та пришвидшити процеси сертифікації. Зокрема, з 29 січня ми відкрили безоплатний доступ до державного стандарту в сфері протимінної діяльності. Тобто операторам чи компаніям, які мають намір працювати в сфері ПМД, відтепер не потрібно буде сплачувати кошти, щоб ознайомитись з державним стандартом», – зазначила Юлія Свириденко.

Міністерство економіки звертає  увагу операторів протимінної діяльності, що ДСТУ 8820:2023 «Протимінна діяльність. Процеси управління. Основні положення» розміщено в вільному доступі на сайті  ДП «УкрНДНЦ», який виконує функції Національного органу стандартизації.

Нагадаємо, за підсумками 2023 року піротехнічними підрозділами ДСНС, ДССТ та неурядових операторів було обстежено 275 тис. га земель сільгосппризначення. Понад 200 тис. га – повернуто в господарську експлуатацію.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!