Євросоюз продовжив безмитний режим для України до середини 2024 року

Джерело:  ЛІГА.Бізнес
ЕС

Рада Європейського Союзу вирішила продовжити на рік, до середини 2024 року, безмитний режим для експорту з України. Про це повідомляється на сайті Ради.

Рішення призупиняє:
  • усі тарифи згідно з Розділом IV Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, які ще не були лібералізовані. Це стосується, зокрема: фруктів і овочів, що підлягають системі вхідних цін, а також сільськогосподарської продукції, що підлягає тарифним квотам;
  • антидемпінгові мита;
  • застосування загальних правил імпорту щодо імпорту походженням з України.

“Неспровокована та невиправдана загарбницька війна Росії проти України мала руйнівний вплив на економіку країни. Оновлені автономні торговельні заходи однозначно підтримають Україну й одночасно дозволять ЄС при потребі захистити внутрішній ринок від значного збільшення імпорту деяких сільськогосподарських продуктів”, – заявив Юган Форсселл, міністр торгівлі Швеції, яка зараз головує в Євросоюзі.

Коментар міністра пов’язаний із рішенням Єврокомісії запровадити часткове ембарго на імпорт українського зерна до п’яти сусідніх з Україною країн ЄС. Захисні заходи були запроваджені до 5 червня, але можуть бути продовжені.

За інформацією Європейської бізнес асоціації, скасування імпортних мит Євросоюзом минулого року стало одним із трьох найбільш значущих чинників позитивного впливу на український інвестклімат у воєнному 2022 році.

Україна є 15-им найбільшим торговим партнером ЄС, на неї припадає близько 1,2% від загального обсягу торгівлі ЄС.

Євросоюз для України – найбільший торговий партнер.

  • У травні 2022 року ЄС на рік скасував мита та квоти на український експорт. Вже в червні в Україні висловили сподівання, що нульові мита на українські товари в Євросоюзі зберігатимуться довше року. У лютому 2023 року Україна попросила ЄС продовжити безмитну торгівлю до кінця 2024 року.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!