Європарламент рекомендуватиме надати Україні статус кандидата в ЄС

Джерело:  Укрінформ
ЕС

Європарламент рекомендуватиме главам держав та урядів ЄС, що зустрінуться на саміт 23-24 червня, надати Україні статус країни-кандидата на вступ до ЄС та закупити для України зброю для відбиття російської агресії.

Про це сьогодні під час пленарного засідання Європейського парламенту у Страсбурзі заявив голова Комітету ЄП із закордонних справ Девід Макалістер.

Макалістер виклав вісім пунктів рекомендацій Європейського парламенту для учасників саміту ЄС. Всі вони так чи інакше пов’язані із ситуацією в Україні, при цьому три – прямо торкаються її інтересів.

“Ми рекомендуємо надати Україні зброю і все обладнання, відповідно до потреб, що були висловлені українською владою, та надати країні статус країни-кандидата як чіткий політичний сигнал солідарності з мужнім народом України… Ми рекомендуємо також забезпечити широкий моніторинг застосування санкцій ЄС, щоб зміцнити спроможність Європейської комісії з імплементації обмежувальних заходів”, – сказав голова Комітету Європарламенту із закордонних справ.

Макалістер нагадав, що Європарламент послідовно виступав за підвищення ефективності Спільної політики ЄС з безпеки й оборони. Агресія Росії проти України показала, що Європейський Союз має бути терміново забезпечений засобами та інструментами для належної відповіді на глобальне стратегічне суперництво та на складні загрози у сфері безпеки.

“У наших рекомендаціях для Ради ЄС та для високого представника ми оцінюємо ініціативи ЄС у цій сфері та надаємо конкретні пропозиції для просування вперед. Ми сформували вісім ключових пунктів, які мають бути враховані під час зустрічі Європейської Ради 23-24 червня, а також під час наступного саміту НАТО у Мадриді 29-30 червня”, – зазначив європейський політик.

Серед згаданих пропозицій, які прямо стосуються України, у доповіді вказані такі:

  • швидка імплементація Стратегічного компаса ЄС, зокрема, в частині розвитку оперативних спроможностей сил швидкого розгортання ЄС;
  • перегляд та направлення місій та операцій ЄС в рамках Спільної політики з безпеки й оборони, їх адаптація до нових геополітичних реалій, зокрема, для надання належної підтримки урядам України й Молдови;
  • швидке завершення роботи над третьою Спільною декларацією ЄС-НАТО, погодження положень Стратегічного компаса ЄС та нової Стратегічної концепції НАТО, для забезпечення їх взаємного доповнення;
  • перегляд Європейської політики сусідства з метою глибокої оцінки впливу російської агресивної війни проти України на співробітництво в рамках Східного партнерства та на посилення політики розширення ЄС;
  • активне долучення Європарламенту до належної імплементації Спільної зовнішньої та безпекової політики (СFSP) та Спільної політики з безпеки й оборони (CSDP), включаючи імплементацію Стратегічного компаса ЄС та Європейського фонду миру;
  • забезпечення Спільної політики з безпеки й оборони ЄС належними фінансовими ресурсами, з метою підвищення її ефективності та надійності.

Спільна доповідь Комітету із закордонних справ та підкомітету з безпеки й оборони Європейського парламенту буде винесена на голосування під час пленарного засідання ЄП у Страсбурзі 8 червня, у другій половині дня.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!