Європарламент підтримав послаблення правил щодо ГМО

Джерело:  AgroPortal.ua

Європейський парламент 7 лютого схвалив свої поправки до правил щодо використання нових геномних технологій (NGT).

Текст був схвалений на пленарному засіданні 307 голосами «за», 263 «проти» та 41 утримався, пише Euractiv.

Законодавці погодилися створити дві категорії NGT: модифіковані гени рослини, які «не відрізнити» від рослин, отриманих за допомогою звичайного розведення (NGT 1), які будуть звільнені від вимог законодавства про ГМО, і рослини з більш «складними модифікаціями» (NGT 2), які все одно повинні підпадати під суворіші правила.

Депутати Європарламенту хочуть, щоб усі продукти заводів NGT мали обов’язкове маркування. Натомість у пропозиції комісії маркування рослин NGT 1 було обмежено насінням.

Водночас депутати проголосували за те, щоб не використовувати всі NGT в органічному виробництві, «оскільки їх сумісність потребує подальшого розгляду».

Крім того, в Європарламенті погодилися запровадити повну заборону на патенти для NGT, «щоб уникнути правової невизначеності, збільшення витрат і нових залежностей для фермерів і селекціонерів».

Тепер Рада ЄС має виробити спільну позицію з цього приводу.

Водночас міністри сільського господарства ЄС не змогли знайти позицію щодо планів ЄС пом’якшити правила щодо нових геномних методів (NGT), оскільки такі питання, як співіснування з органічним землеробством і патентоздатність, розділяють голоси.

Голова екологічного комітету Європейського парламенту (ENVI) Паскаль Канфін вважає, що якщо країни ЄС не досягнуть згоди протягом «найближчих кількох днів», малоймовірно, що законодавство буде схвалено до виборів до ЄС у червні.

Європейська асоціація насіннєвої промисловості Euroseeds відзначила результат, назвавши його «значним кроком вперед для сільськогосподарських інновацій та сталого розвитку в Європі». Так само асоціація фермерів ЄС COPA та COGECA заявила, що NGT допоможуть сільському господарству «примирити виробництво та адаптацію до зміни клімату», і що розглядати їх як ГМО є «анахронізмом з погляду науки та фермерів».

Тим часом у «Гринпіс» заявили, що немає надійних доказів того, що NGT можуть протистояти впливу зміни клімату.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!