Європа втратила близько половини своїх потужностей з виробництва аміаку

Джерело:  Latifundist.com
удобрения

Європа втратила близько половини своїх потужностей з виробництва аміаку та 33% виробництва азотних добрив. Нестача добрив у Європі посилилася після того, як Yara скоротила виробництво через різке зростання цін на газ, пише Bloomberg.

Європейські виробники добрив постраждали найбільше через залежність регіону від російського газу. На промисловість також впливають санкціями США та Європейського Союзу щодо продажу калію з білорусі та діями Китаю щодо стримування постачань.

Якщо ціни на газ залишаться високими, а ціни на добрива збільшаться в новому посівному сезоні, попит з боку аграріїв може впасти, вважає аналітик сільськогосподарських культур у Rabobank у Лондоні Майкл Магдовіц.

«Вплив кризи, що триває, спричинить стрес у фермерів, які вирощують пшеницю і кукурудзу, і потенційно обмежить посівні площі та потенціал врожайності», — сказав він.

Yara International заявила, що скорочує використання аміаку приблизно до 35%. Проте, прибуток Yara у другому кварталі виріс на 23% до $664 млн завдяки вищим цінам на добрива. За даними CRU, зараз імпортувати аміак до Європи набагато дешевше, ніж виробляти його там.

За словами Алексіса Максвелла, аналітика Bloomberg Intelligence, першими постраждають аграрії, які не мають доступу до кредитів, субсидій або готівкових резервів для оплати більш високих цін на поживні речовини.

«Стає очевидним, що європейський енергетичний ринок розорився. Існуюча система не справляється з поточними реаліями», — сказав представник галузевої організації Fertilizers Europe Лукас Пастерскі.

Зазначається, що скорочення Yara відбулися наступного дня після того, як CF Industries оголосила про припинення виробництва аміаку на своєму заводі, що залишився у Великобританії.

Achema AB, найбільший виробник добрив у Литві, тимчасово призупинить виробництво аміаку у вересні, а єдиний виробник в Угорщині, Nitrogenmuvek Zrt., припинив виробництво на початку серпня.

Раніше цього тижня Grupa Azoty, найбільша хімічна компанія Польщі, також скоротила виробництво аміаку, а Anwil, підрозділ нафтової компанії PKN Orlen SA зупинив виробництво.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!