Європа подолала енергетичну кризу, і ціни на газ почали падати

Джерело:  GrainTrade
газ

Різке зростання цін на газ та електроенергію призвело до енергетичної кризи в Європі. Але значні запаси газу, тепла зима та використання відновлювальних джерел енергії допомогли подолати кризу.

У січні середні ціни на газ на європейських біржах не перевищували 30 євро за мегават- годину, тоді як у 2022 р пікові ціни були у 10 разів вищими.

Проте у 2023 р в період низьких цін європейські країни змогли накопичити у підземних сховищах рекордні запаси газу, що дозволило подолати кризу. Крім того, потребу у газі вдалося зменшити шляхом активного використання відновлювальних джерел енергії, особливо сонячної та вітрової. За даними Євростату, їх частка у електроенергетиці ЄС у 2023 р виросла у порівнянні з 2022 р на 2,5% до 37,5%.

Тепла зима також допомогла Європі. За даними Європейського центру середньострокових прогнозів погоди, у грудні середня температура в Європі на 1,5 оС перевищувала норму, а похолодання у січні буде незначним.

Станом на 10 січня підземні сховища в ЄС були заповнені газом на 80%, що на 10% перевищувало відповідний показник 2022 р. Цього вистачить на решту зими, тому вже можна говорити про стабілізацію газового ринку Європи.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!