ЄС встановить суворіші правила щодо розширення безмитної торгівлі з Україною

Джерело:  УкрАгроКонсалт
ЕС
UkrAgroConsult

ЄС наблизився до розширення безмитної торгівлі з Україною, водночас посиливши правила імпорту продовольчої продукції, щоб заспокоїти протестуючих фермерів, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Комітет Європейського парламенту з міжнародної торгівлі проголосував 9 квітня за підтримку попередньої угоди, досягнутої 27 державами-членами ЄС 8 квітня. Пропоноване продовження на 1 рік із призупиненням мит і квот відновить тарифи, якщо постачання певних продуктів перевищує встановлений поріг, але запобіжні заходи не включають потенційні обмеження на пшеницю, незважаючи на вимоги Франції, Польщі та Угорщини.

Продовження дії так званих «автономних торговельних заходів», які ще мають бути схвалені Європейським парламентом наприкінці квітня, дозволить Україні зберегти майже безперешкодний доступ до ринку ЄС до червня 2025 року. Торгова угода разом із занепокоєнням щодо зростання виробничих та адміністративних витрат, була центром протестів фермерів по всій Європі, останнім часом в Польщі та Бельгії.

Посилене положення охоплюватиме ширший спектр продуктів, включаючи м’ясо птиці, яйця, цукор, овес, кукурудзу та мед, із повторним запровадженням мит, якщо імпорт цих продуктів перевищить середні обсяги імпорту, зафіксовані в другій половині 2021 року та протягом всього 2022 та 2023 років. Ця угода потенційно скорочує вигоду від безмитної торгівлі для України на 330 млн євро (359 млн доларів) до 1,8 млрд євро.

Європейська комісія також може запровадити заходи, які вона вважатиме за необхідні у разі значних збоїв в одній чи кількох її державах-членах через український імпорт. Виконавча влада ЄС посилить моніторинг імпорту зерна, особливо пшениці.

Позначки:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!