ЄС має повернутися до довоєнних правил торгівлі продовольчою продукцією з Україною

Джерело:  УкрАгроКонсалт
ЕС
UkrAgroConsult

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що ЄС повинен відновити торговельні обмеження на імпорт українських продуктів харчування, які існували до вторгнення росії, щоб уникнути проблем щодо підтримки України, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Його слова прозвучали після блокування польськими фермерами прикордонних переходів на знак протесту проти напливу сільськогосподарських товарів з України. Польський уряд закликав ЄС обмежити імпорт, але рішення, запропоноване Сікорським, йде ще далі. «Ми повинні повернутися до довоєнних правил торгівлі, а потім почати переговори з Україною про вступ до ЄС і єдиного ринку з усіма коригуваннями і всіма правилами, яких потрібно дотримуватися», – сказав Сікорський.

Його пропозиція означатиме, що ЄС відновить всі імпортні обмеження, які блок скасував у 2022 році, щоб допомогти Україні знайти нові експортні маршрути, надаючи їй майже безперешкодний доступ до спільного ринку ЄС.

Попередній польський уряд наклав заборону на імпорт українського зерна в 2023 році, щоб заспокоїти фермерів перед парламентськими виборами. Новий уряд залишив обмеження, дозволяючи лише транзит до портів на Балтійському морі та в інші країни ЄС.

Сікорський сказав, що зараз ситуація змінилася, і Україна знову може відправляти своє зерно через Чорне море, тоді як до заборони Польща була пунктом призначення для 2/3 зерна, яке перетинало ЄС.

«Польські фермери не можуть нести тягар усієї солідарності ЄС з Україною. Ми повинні зробити і те, і інше – зберегти Україну і зберегти польських фермерів», – заявив Сікорський.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!