Якими є економічні плани Китаю на 2022 рік?

инфляция экономика
UkrAgroConsult

Автори статей:

Комісія з національного розвитку та реформ Китаю заявила, що забезпечення економічної стабільності буде її головним пріоритетом, оскільки економіка країни постає перед загрозою уповільнення зростання, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Swarajya.

Наразі економіка Китаю зазнає тиску з боку кількох областей – нижчого попиту, нижчих очікувань зростання, проблем з ланцюжками поставок та нормативних аспектів.

Інвестори, схоже, також скептично ставляться до Китаю. За останній рік індекс Hang Seng зменшився на 12%.

Крім того, за останні 5 років індекс давав лише 5% зростання в абсолютному вираженні.

Що турбує Китай?

Невиконання зобов’язань китайського ріелтора Evergrande та інших забудовників також налякало ринки. Кредиторська заборгованість ріелтора становить 300 млрд дол., включаючи заборгованість перед мільйонами інвесторів, співробітників, постачальників та покупців житла, за винятком провідних фінансових інститутів.

Дефолт може призвести до ефекту зараження, що зрештою вплине на світову економіку. Суворіші закони запобігання надмірного позикового капіталу можуть вплинути на здатність економіки до зростання, оскільки більшість економіки залишається залежною від постійних витрат на інфраструктуру.

Китайська економіка нещодавно постраждала, оскільки вона зіткнулася з енергетичною кризою – світ зіткнувся з дефіцитом енергії. В результаті зниження вироблення електроенергії призвело до зупинки заводів або зниження виробництва. Відключення електроенергії також викликало занепокоєння щодо продовольчої безпеки країни.

У деяких провінціях спостерігалися масштабні відключення електроенергії, оскільки уряд намагався обійтися доступними джерелами енергії. Незважаючи на те, що Китай приділяє особливу увагу збільшенню частки зеленої енергії та зниженню споживання невідновлюваних джерел енергії, вугілля залишається основним джерелом палива.

Компанії, які прагнуть знизити ризики своїх ланцюжків постачання, перемістивши джерела постачання з Китаю, становлять ще одну загрозу для країни. За останні 30 років зростання економіки в Китаї було викликане переміщенням виробничих потужностей до Китаю.

Однак після нинішньої пандемії компанії почали усвідомлювати ризики ланцюжка поставок, що виникають через їхню концентрацію в одній країні.

Хоча Китай продовжить залишатися важливою частиною світової виробничої економіки, можливий перерозподіл виробництва в інші країни з низькою вартістю праці, такі як Індія, В’єтнам та Бангладеш.

Репресивні заходи китайського уряду щодо великих національних технологічних компаній викликали паніку серед інвесторів. Інвесторам складно орієнтуватися в нестабільному нормативно-правовому середовищі, що робить капіталовкладення дорожчими для китайських компаній.

Через відсутність належного розкриття інформації регулюючі органи США наполягають на виключенні китайських компаній зі списків бірж. Уряд США раніше заявляв, що кошти, залучені від американських інвесторів, спрямовувалися через підставні компанії для фінансування китайських збройних сил.

Як Китай планує відновити свою економіку?

За повідомленнями китайських ЗМІ, уряд виділив три основні фактори, які загрожують швидкому економічному зростанню Китаю: шок пропозиції, скорочення попиту та послаблення очікувань.

Крім того, уряд вважає, що у зовнішньому середовищі, як і раніше, складно орієнтуватися.

Щоб подолати ці проблеми, Національна комісія з розвитку та реформ Китаю (NRDC) виділила певні аспекти, на яких слід зосередити увагу – економічна стабільність та зростання, пов’язані з пропозицією реформи для збільшення внутрішнього попиту, ефективні ланцюжки поставок та безперебійне функціонування економіки.

Продовольча безпека залишається проблемою

Особливу увагу було приділено енергетичній та продовольчій безпеці з огляду на енергетичну кризу, з якою країна зіткнулася у 2021 році через брак енергії. Президент Китаю Сі Цзіньпін заявив, що самозабезпеченість буде пріоритетом, особливо у галузі продовольства та енергетики.

NRDC взяла на себе зобов’язання підвищити видобуток вугілля та природного газу. Крім того, особливу увагу буде приділено таким джерелам зеленої енергії, як сонячна енергія, гідроелектроенергія та енергія вітру.

Продовольча безпека передбачає забезпечення стабільного постачання рису та пшениці шляхом дотримання політики мінімальних закупівельних цін. Крім того, будуть здійснені ініціативи щодо захисту та підвищення продуктивності сільськогосподарських земель.

Китай є одним із найбільших імпортерів продуктів харчування у світі після ЄС та США. Таким чином забезпечення продовольчої безпеки залишається основним завданням для країни.

Нові житлові реформи?

Як наголошувалося раніше, уряд усвідомлює проблеми, що існують у житловому секторі. Житло перетворилося на спекулятивний актив у Китаї, оскільки громадяни постійно купують та продають будинки з легкодоступними кредитами.

Уряд підкреслив, що житло не є спекулятивним активом і запровадило кілька правил для запобігання спекуляціям. Стримування спекуляцій при одночасному заохоченні до покупки будинків також буде важливою темою для NRDC.

В цілому Китай, схоже, зосереджений на заповненні прогалин, виявлених пандемією в його економіці, що підживлюється боргами. Фокус на зростання виробничого сектора, ймовірно, збережеться, оскільки NRDC обіцяє сприяти розвитку бізнесу та забезпечувати зайнятість.

УкрАгроКонсалт

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!