Який шлях обере Болгарія в питанні заборони українського соняшнику?

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Автори статей:

2022/23 МР

– посівна площа рекордна (+10% до 2021/22 МР)

– урожайність (-3%)

– урожай рекордний (+6%)

– рекордний урожай соняшнику та заборона його експорту з України змінили тенденції минулих двох сезонів, коли відбувалось збільшення імпорту соняшника та скорочення його експорту на користь внутрішньої переробки

– підсумки 2022/23 МР:

  • експорт соняшнику (+16% до 2021/22 МР)
  • імпорт соняшнику (-37%)
  • експорт соняшникової олії (+5%)
  • імпорт соняшникової олії (+87%)

2023/24 МР

– кон’юнктура ринку призвела до перерозподілу площ – площа соняшника знижена на користь кукурудзи

– початкові прогнози урожаю соняшнику були оптимістичні (більше 2 млн т) та базувались на більш високих показниках площі та урожайності, в ході збору врожаю відбувається чергове їх зниження

– поточний прогноз:

  • посівна площа (-6% до 2022/23 МР)
  • урожайність (-19%)
  • урожай (-24%)

– Болгарія продовжує політику стримування експорту соняшнику з України (заборона діє до кінця листопада поточного року), навіть в умовах очікування зниження врожаю та високих потреб переробної галузі. Далі буде діяти режим ліцензування українського експорту. Час покаже, які об’єми будуть імпортовані з України, однак розраховувати на високі показники не варто. Частково попит буде покрито високими перехідними запасами та імпортом з Румунії, як основного постачальника соняшнику з Європи, але, згідно поточному прогнозу УкрАгроКонсалт, Болгарії все одно не вдасться уникнути зниження, як показників експорту соняшнику, так і внутрішньої переробки та експорту соняшникової олії.

На момент публікації статті вже з’явилися чутки щодо незадоволення політикою заборони імпорту соняшнику не тільки з боку болгарських переробників, але й фермерів. Наразі офіційні заяви стосовно подальших заходів відсутні.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «ОЛІЯ ПРИЧОРНОМОР’Я» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!