Якість соняшнику в ГК «Вітагро» вища від середньої багаторічної

Джерело:  AgroTimes
соняшник

Попри недобір урожаю через несприятливі агрокліматичні умови, якість соняшнику в ГК «Вітагро» вища від середньої багаторічної. Зокрема, олійність – у межах 48%, а на окремих полях – і 51%.

Про це розповів головний агроном групи компаній Олег Білан в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.

Під час травневої посухи соняшник менше стресував, ніж, наприклад, соя й кукурудза, адже має потужнішу кореневу систему, і він стійкіший до посухи. Утім, в компанії мають недобір урожаю соняшнику через аномальну спеку й посуху влітку.

Так, на полях компанії в Хмельницькій області урожайність соняшнику – 3,2-3,3 т/га, на півдні Рівненської області, де набагато бідніші ґрунти, – 2,4-2,5 т/га.

Зокрема, високі температури повітря в серпні (до +33+34°С) негативно позначилися на запиленні соняшнику, тому що за таких високих температур бджоли вже не були такими активними.

«Та все ж наш регіон не так сильно постраждав від посухи, як Центр і Південь. У нас на Заході України все-таки вища вологість повітря. До того ж на початку липня випадало до 70–80 мм опадів, що дало можливість пройти аномально високі температури й серпневу посуху з невеликою шкодою для пізніх культур», – зазначив Олег Білан.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!