Як змінилась географія молочного експорту в 2022 р

Джерело:  milkua.info
молочные продукты

Показовою за останні роки і, особливо, останні місяці, є зміна географії українського молочного експорту.

Так, якщо в 2013 році, до початку війни, частка рф разом з іншими країнами СНД+ складала 90% грошових надходжень, в минулому році обсяг регіону прораховувався на рівні 50% (звісно, вже без рф). Якщо аналізувати молочний експорт за 10 місяців поточного року, цей напрям вже не є пріоритетним для української продукції (34%, з яких досить високі показники відзначались в перші місяці року, тобто до повномасштабного вторгнення агресора).

Протилежну динаміку відзначаємо для європейського регіону (ЄС+). Так, в 2013 році його частка в молочному експорті України була незначна (+4%) і формувалась з продажів технічного казеїну. Функціонування «Поглибленої і всеохопної зони вільної торгівлі Україна-ЄС» з 2016 року дозволило сертифікувати українські молочні заводи і отримати квоти для продажів наших товарів в ЄС. Навіть попри досить несприятливу цінову кон’юнктуру ринку, в минулому році частка регіону вже складала 14% в грошовому виразі.

Повномасштабна агресія і блокада портів з боку рф повністю перекроїла логістичні ланцюжки поставок, в тому числі зовнішніх. При цьому зняття квот і тарифних зобов’язань для України з боку ЄС спонукало активізації торгівлі. Як результат, за підсумками 10 місяців поточного року, Європа стала ключовим напрямом для української молочної продукції (з часткою 44% в грошовому виразі, а по результатах календарного року цифри мають ще зрости).

Також треба зазначити, що регіон Близький Схід – Північна Африка (MENA), не дивлячись на зниження частки в поточному році (16% в 2021 => 11% в 10’2022), також лишається серед пріоритетних напрямів для української молочної продукції і має розглядатись для наших експортерів і трейдерів як майбутній потенціал росту.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!