Як війна в Україні впливає на ринки свинини?

свиноводство

Війна в Україні впливає на кожен сектор сільського господарства, у тому числі на свинарство. Які короткострокові та довгострокові наслідки можна очікувати?

Війна в Україні є джерелом великої напруженості на ринках сировини для кормів для тварин, при цьому дуже ймовірні наслідки для тваринництва. Щодо ринку свинини, то основний вплив буде насамперед непрямим. Торгівля продуктами зі свинини ЄС з Україною обмежена, тоді як торгівля з Росією припинилася у 2014 році внаслідок африканської чуми свиней, а також першого економічного ембарго. Тим не менше, вступ до нової дипломатичної та економічної епохи може посилити експорт свинини та пшениці з Росії в Азію і, зокрема, до Китаю, загострюючи конкуренцію в цій галузі для європейських та американських експортерів.

Основний наслідок цієї війни пов’язаний із її впливом на сировину, зокрема, на ціни на пшеницю та кукурудзу, великими експортерами яких є Росія та Україна.

Криза між Росією та Україною такод перерве виробництво свинини в Україні, а також її імпорт. Це вплине на європейський ринок, хоч і цілеспрямований і обмежений.

Виробництво свинини в Україні залишається стабільним, останніми роками щороку виробляється близько 750 тисяч т. Внутрішній попит є млявим через обмежену купівельну спроможність, особливо після кризи 2014 року, внаслідок чого споживання становить менше 20 кг в еквіваленті туші на душу населення на рік, що набагато нижче, ніж у сусідній Польщі. Імпорт обмежується додатковими поставками м’яса, субпродуктів та жиру для національних переробників та становить близько 5% від внутрішніх поставок. В останні роки національне виробництво було обмежене поширенням африканської чуми свиней на фермах. Конфлікт із Росією, що триває, тимчасово зупинить українське виробництво свинини, а також торгівлю з партнерами.

ЄС експортує до України близько 93 000 т свинини та субпродуктів на рік. Зафіксовано регулярні потоки переважно із Польщі. Крім того, Україна є запасним ринком для європейської свинини, коли європейська пропозиція надто рясна, а азіатський попит слабшає. 2021 року продажі в Україну зросли майже на 16% за один рік. Тому суперечка між Росією та Україною може становити реальні труднощі для польських експортерів (55 3000 т на рік).

Ще один вплив на українське виробництво: очікуване скорочення імпорту живих тварин, зокрема племінних тварин. У 2021 році Україна імпортувала 6200 племінних тварин на суму 4,9 млн євро. Данські (58% поставок) та французькі (37%, або 2260 голів на суму 1,3 млн євро) генетичні компанії, швидше за все, постраждають від цього впливу в найближчі місяці.

 

pigua.info

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!