Як торговельну угоду між ЄС та Новою Зеландією може вплинути на торгівлю бараниною?

Джерело:  Meatinfo
баранина

Угода про вільну торгівлю між ЄС та Новою Зеландією (FTA) набула чинності 1 травня 2024 року. Обсяг торгівлі товарами між двома країнами у 2022 році становив майже 9,1 мільярда євро. Угода забезпечує покращений доступ на ринок ЄС для товарів Нової Зеландії.

Покращений доступ до новозеландських товарів включає:

91% торгівлі новозеландськими товарами надходитиме безмитно з першого дня. Через 7 років цей показник зросте до 97%.

Економія на тарифах у розмірі 100 мільйонів новозеландських доларів із першого дня. Через сім років ця цифра зросте до 110 мільйонів новозеландських доларів.

Підвищені тарифні квоти (TRQ) на яловичину та молочні продукти.

Квота на м’ясо баранини в угоді про вільну торгівлю Нова Зеландія-ЄС (NZ-EU FTA) дає Новій Зеландії додатковий доступ до ринку ЄС. В даний час вона має доступ за квотою Світової організації торгівлі (СОТ), яка специфічна для Нової Зеландії і становить 125 770 тонн. Угода про вільну торгівлю між ЄС та Новою Зеландією забезпечує безмитний доступ ще на 38 000 тонн після семирічного перехідного періоду. Це дозволить забезпечити загальні безмитні обсяги постачання у розмірі 164 000 тонн на рік (січень-грудень) наприкінці перехідного періоду.

Квоти на свіжозаморожену продукцію для Нової Зеландії та ЄС поділені у співвідношенні 35%:65%. Ці квоти засновані на об’ємі (тоннах) експорту в еквіваленті ваги туші (забійна вага), при цьому на рік дозволено постачати 4433 тонни свіжої баранини та 8233 тонни замороженої баранини (пропорційно з травня до грудня). Протягом першого повного року дії торгової угоди, починаючи з 2025 року, до ЄС ввозитиметься 5 911 тонн свіжої та 10 978 тонн замороженої баранини.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!