Ягідний сезон змістився. Пік найнижчої ціни попереду

Джерело:  AgroPortal.ua
клубника

З кожним роком споживання полуниці в Україні збільшується, але разом із тим збільшується пропозиція, особливо коли з’являється місцева полуниця з поля. Люди хочуть купувати якісну ягоду, якої з кожним роком хоч і стає більше, та все ж не вистачає.

Про це AgroPortal.ua розповів фермер з Луцька Віктор Когуц.

Полуниця для ферми стала додатковою ягодою, плантація з’явилася у 2020 р. Спочатку висадили 1000 кущів, щоб побачити, як працювати з цією культурою, і чи буде попит, бо хоч полуниця і найпопулярніша ягода, але її пропозиція на ринку висока. Зараз у господарстві під полуницею близько 0,2 га і майже 1 га — під лохиною.

«Перші 80 різних кущів лохини ми висадили в 2016 р., близько 15 сортів. Робили це з безліччю помилок, адже на той час інформації про технологію вирощування було мало. В 2019 р. посадили основне поле лохини — це були сорти Дюк, Блюкроп і Еліот. Сорти вибирали такі, щоб максимально розтягнути сезон. З початку липня розпочинаємо доставки, і так до середини вересня»

За словами фермера, полуниці спочатку у них були три основні сорти — Клері, Азія, Ельсанта, а на цей сезон ще додали Мальвіну.

«Якщо порівнювати з минулим роком, то зараз ціна на полуницю на ринку зросла на 5-10 грн. Гадаю, це через зміщення сезону, і пік найнижчої ціни ще попереду», – продовжує Віктор Когуц.

Більшість ягоди замовляють через соцмережі, цього сезону додались ще декілька локацій по місту, де протягом дня можна придбати свіжу ягоду.

/storage/media/uploads/NEWS/berry/yagidniy-sezon-zmistivsya-pik-naynizhchoji-cini-poperedu3.jpg

«Зі збором полуниці поки справляємось своїми силами, а от на збір лохини будемо залучати ще людей. Минулого року з цим допомагали рідні та знайомі», — розповідає Віктор Когуц.

«Цього року, як і в попередніх, холодна весна з частими нічними заморозками стає вже звичною. Через це наш сезон змістився ближче до літа на 1,5 тижні. Днями Facebook нагадав, що 17 червня 2021 р. в нас був останній збір полуниці, а зараз ягода ще є. Від заморозків під час цвітіння рятувались накриттям агроволокном, завдяки цьому не було значних пошкоджень цвіту. Природних запилювачів — бджіл — з кожним роком стає все менше, а в холодну погоду їх взагалі не видно, і в цей сезон ми придбали закордонних джмелів у підсилення місцевим», — продовжує Віктор Когуц.

Він додає, що на ягоді використовують якісні комплексні добрива з Нідерландів. Для кожної культури за цими добривами є своя програма живлення. Замовляли ще восени 2021 р., забрати збиралися зимою, і 24 лютого мала бути відправка, але війна змінила всім плани й життя… Отримали добрива наприкінці березня і таки встигли підживити ягоду вчасно.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!