Вище максимумів чи нижче мінімумів: що буде далі з соняшниковою олією?

соняшникова олія доллар

Лише рік тому ціна на соняшникову олію (SFO) справді відповідала своєму золотистому кольору, коштуючи більш ніж удвічі дорожче за нафту Brent. Однак з березня минулого року ціни на соняшникову олію майже стабільно знижувалися, причому цього місяця падіння прискорилося, що викликано слабкішими ринковими фундаментальними факторами, турбулентністю на ринках конкуруючих олій — особливо ріпакової олії (RSO) — і наростаючими макроекономічними проблемами. Досі не зрозуміло, чи завершився знижувальний тренд, чи ринок може продовжити знижуватися, незважаючи на відскок цін на соняшникову олію за останні кілька днів, повідомляє Аrgusmedia .

Минулого тижня ціни соняшникової олії на базисі FOB шість портів, впали нижче 1000 доларів США за тонну, в основному після значного падіння цін на ріпакову олію, які досягли найнижчого рівня з листопада 2020 року на тлі масового імпорту олійних культур до ЄС, з додатковим тиском з боку похмурі макроекономічні перспективи.

ЄС знаходиться на шляху до рекордних обсягів імпорту ріпаку та соняшнику (SFS) у 2022-23 маркетинговому році, вже імпортувавши 6,19 млн т та 1,98 млн т продукції відповідно, основними постачальниками яких є Україна та Австралія.

Європейська ріпакова олія здебільшого торгувався з дисконтом до соняшникової олії з грудня минулого року, що викликало збільшення попиту з боку європейських промислових компаній, особливо після того як минулого року великі виробники харчових продуктів замінили соняшникову олію на ріпакову олію у своїх рецептах через різке падіння поставок в Україні з кінця лютого 2022 року.

Щоб поглинути надлишок поставок рослинної олії, європейські компанії збільшили експорт соняшникової та ріпакової олій, але цього було недостатньо, щоб відновити баланс попиту та пропозиції в Європі, а також запобігти різкому зниженню цін на обидва продукти цього місяця.

Тим не менш, ціни на соняшникову олію на базисі FOB 6 портів різко підскочили за останні кілька днів, вслід за зростанням усього комплексу рослинних олій, викликаючи питання, чи тенденція до зниження вже закінчилася, чи ринок просто переводить подих, перш ніж продовжити падіння.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!