Виробники шоколаду починають відчувати на собі зростання цін на какао-боби

Джерело:  IDK
какао

Минулого кварталу виробники шоколаду переробляли менше какао-бобів, ніж зазвичай. Проте експерти вважають, що обсяги будуть падати, тому що компанії закінчують запаси бобів, куплених за старими цінами.

Ціни на какао залишаються високими навіть після корекції. Джерело: Bloomberg

Какао-боби різко подорожчали цього року через рекордний дефіцит. Але виробники шоколаду ще не відчули на собі наслідки, оскільки багато бобів, які вони переробляли в олію та порошок, що використовуються в кондитерських виробах, було закуплено до того, як настала найгостріша криза.

З виснаженням цих запасів компаніям доведеться поповнювати постачання за вищими цінами — що, як очікується, стримуватиме обсяги переробки у другій половині цього року. Представник Nestle SA минулого місяця попередив, що виробники платитимуть більше за боби і їм неминуче доведеться перекласти витрати на споживачів, що призведе до скорочення попиту на шоколад.

Згідно з опитуванням шести аналітиків і трейдерів, проведеного Bloomberg, обсяги переробки какао-бобів у другому кварталі, ймовірно, знизилися в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. За середніми оцінками, у Європі, найбільшому споживачі шоколаду, показник знизився на 2%. Усі шість експертів очікують більшого глобального зниження у другій половині року.

“Дешева сировина закінчується і надходить дорога”, – сказав Джонатан Паркман, керівник відділу продажів сільськогосподарської продукції брокерської компанії Marex Group. «Найгірший вплив інфляції витрат позначиться у другій половині цього року».

Дані про переробку в Європі будуть опубліковані в четвер, а Азія та Північна Америка нададуть звіти наступного тижня. Ці цифри тривалий час використовувалися як орієнтир споживання, проте зараз важче оцінювати, наскільки вони відображають попит на тлі побоювань, що обмежені поставки спотворюють показники.

Обсяги переробки какао-бобів падають

Джерело: Bloomberg

Ф’ючерси на какао в Нью-Йорку досягли рекордного рівня, перевищивши $11 000 за тонну у квітні через поганий урожай у Західній Африці. Навіть після корекції вони все ще більш ніж удвічі перевищують рівень минулого року.

Аналітики Bloomberg Intelligence у квітні повідомили, що вищі ціни на какао стримуватимуть переробку до наступного року. Криза вже змусила деяких виробників закрити заводи у Західній Африці та інших регіонах.

“Ми, швидше за все, побачимо значну зміну в показниках переробки у другій половині року”, – сказав Даррен Стетцель, віце-президент з м’яких товарів в Азії брокерської компанії StoneX. Він також зазначив, що ринок був змушений адаптуватися до нестачі бобів, що має послабити деякий тиск попиту, і вказав на те, що виробники шоколаду використовують замінники, такі як пальмова олія.

Крім даних про помеле, трейдери також уважно стежитимуть за звітами про прибутки шоколадних компаній — таких як звіт Barry Callebaut AG, що очікується в четвер — у пошуках підказок про пропозицію та попит.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!