Виробництво свинини повертається до рентабельності – Rabobank

Джерело:  Meatinfo
свині

У своєму квартальному прогнозі Rabobank наголосив на «корінному зрушенні», оскільки чисельність поголів’я свиноматок, схоже, стабілізується після фази скорочення.

Стабілізація є результатом кращих, ніж очікувалося, тенденцій споживання у поєднанні зі зниженням виробничих витрат у більшості регіонів, пише банк. «Ці фактори сприяють оптимістичнішому прогнозу цін на свиней і спонукають виробників задуматися про відновлення своїх стад».

Однак є застереження, попередив банк: «Виробники в регіонах з проблемами з епізоотикою або вищими нормативними витратами, що продовжуються, можуть зіткнутися з більш повільними темпами відновлення».

У заяві для преси Крістін Маккракен, старший аналітик банку з тваринного білка, сказала: «Поліпшення балансу попиту та пропозиції в галузі призвело до уповільнення скорочення поголів’я. Хоча значне зростання племінного поголів’я не очікується до кінця 2024 або початку 2025 року, підвищення продуктивності сприяє збільшенню виробництва».

Банк вказав на США, Канаду та Китай, де стада стали здоровішими, що призводить до збільшення доступності свиней. Однак у ЄС та Великій Британії, незважаючи на те, що скорочення поголів’я свиноматок дещо стабілізувалося, експорт свинини в перший місяць знизився на 10% порівняно з січнем 2023 року.

У банку написали, що «структурний спад виробництва свинини в ЄС та зниження попиту на імпорт залишили значну дірку на світових експортних ринках, яка швидко заповнюється країнами, що конкурують, – насамперед Північною та Південною Америкою».

Крім того, банк проаналізував, що зростання світових запасів зернових та олійних культур призвело до зниження витрат на корми для виробників. Великий урожай у Південній Америці ще більше чинив тиск на ціни, що допомогло знизити інфляцію.

Незважаючи на падіння споживання на ключових азіатських ринках у першому кварталі року, свинина зберігає свої позиції як економічно ефективний вибір білка для споживачів у всьому світі, сказав Маккракен: «Це особливо важливо у світлі зростання цін на яловичину. Очікується, що тенденція до використання заморожених продуктів продовжить стимулювати роздрібний продаж свинини, при цьому прогнозується зростання продажу м’яса з доданою вартістю та переробленого м’яса в міру досягнення піку інфляції».

Щодо Китаю, банк відзначив різке скорочення імпорту свинини на 40% порівняно з першими двома місяцями 2023 року. Банк пояснює «значний спад слабкістю місцевих ринків та великими замороженими запасами імпортної продукції». Банк очікує відновлення імпорту у другому кварталі, хоча цей рівень може залишитися нижчим, ніж у 2023 році.

На Філіппінах, як очікує банк, все ще спостерігаються наслідки спалахів африканської чуми свиней, оскільки відпускні ціни на фермах сильно підскочили у 4-му кварталі 2023 року. Банк цитує слова уряду Філіппін, який очікує збільшення виробництва свинини на 3% у 2024 році.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!