Виробництво курячого м’яса в ЄС зростатиме через сильний внутрішній попит

Джерело:  Meatinfo
курятина

Очікується, що у 2024 та 2025 роках виробництво курячого м’яса в ЄС зростатиме через сильний внутрішній попит. У 2025 році Польща залишиться найбільшим виробником курячого м’яса в ЄС, на її частку припаде понад 22 відсотки всього виробництва ЄС. Польське виробництво курячого м’яса, яке підтримується як внутрішнім, так і експортним попитом, продовжує зростати, одержуючи вигоду з нижчих витрат на корми та зниження конкуренції з боку України.

Галузь курячого м’яса в ЄС, як правило, працює за коротким дво-трьохмісячним виробничим циклом, який дуже чутливий до ринкових умов та зовнішніх подій. Очікується, що позитивне сальдо торгівлі курячим м’ясом у ЄС збільшиться у 2024 та 2025 роках, оскільки імпорт скорочується, а експорт відновлює втрачені позиції. Очікується, що Велика Британія стане найбільшим постачальником м’яса птиці до ЄС. Торговці птицею з Великобританії та ЄС адаптуються до умов після Brexit, дотримуючись ветеринарних правил ЄС та інших вимог.

Великобританія зберігає конкурентну перевагу в постачанні свіжого/охолодженого курячого м’яса в ЄС, імпортуючи при цьому менш дороге українське куряче м’ясо за нульовим митом. Імпорт бразильського курячого м’яса до ЄС, як і раніше, обмежений чинними санітарними обмеженнями, які застосовуються до певних експортних об’єктів. У той час як імпорт курячого м’яса в ЄС з України подвоївся з 2022 року, українські експортери тепер стикаються з обмеженнями, що зростають, через правила ЄС та експортні ліцензії. Декілька торгових заборон, пов’язаних з високопатогенним пташиним грипом (HPAI), було знято або змінено з урахуванням регіоналізації. Це сприятиме зростанню експорту з ЄС у 2024 році.

Великобританія залишається найбільшим покупцем курячого м’яса із ЄС. Очікується, що експорт недорогих заморожених шматків (переважно темного м’яса) та механічно обваленого курячого м’яса до країн Африки на південь від Сахари збільшиться.

Незважаючи на інфляцію цін на продукти харчування та вищі ціни на енергоносії, очікується, що споживання курячого м’яса в ЄС залишиться високим у 2024 та 2025 роках. Зручне у використанні і менш дороге порівняно з іншими білками тваринами, куряче м’ясо є кращим тваринним білком.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!