Виробництво індичатини у 2022 році просіло на чверть

Джерело:  AgroTimes
индюшка питицеводство животноводство

У 2022 році у м’ясному секторі птахівництва суттєве скоротилося виробництво в індиківництві.

Про це в інтерв’ю журналу «Наше птахівництво» розповів виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко.

«Падіння попиту, збій у планових посадках на вирощування та триваліший цикл виробництва призвели до скорочення обсягів виробництва м’яса індиків, за нашими оцінками, на 25%», – уточнив він.

Бройлерному виробництву вдалося уникнути катастрофічного скорочення виробництва завдяки низці чинників. Так, майже всі ключові виробничі потужності лишилися на територіях, де не велися воєнні дії, були налагоджені експортні постачання, суттєво впали ціни на зернові й продукти переробки олійних культур, виробничі процеси поступово адаптувалися під нові реалії.

«Протягом усього 2022 року на ціни реалізації м’яса птиці тиснули надлишкові пропозиції, – зауважив Сергій Карпенко. – У серпні з підписанням «зернової угоди» і відкриттям морських портів поступово підвищилися ціни на зернові й олійні культури та продукти їхньої переробки. Вони, як відомо, формують ціну комбікорму. А після корегування НБУ офіційного курсу гривні до долара на 25% зросла вартість добового молодняку, кормових добавок, ветеринарних препаратів, пакувальних матеріалів, обладнання та запасних частин».

До того ж із вересня суттєво подорожчали енергоносії для промислових споживачів (природний газ та електроенергія), зросли логістичні витрати через подорожчання пального, з’явилися додаткові витрати на альтернативні джерела електрозабезпечення.

«Так от, незважаючи на все перелічене, споживчі ціни на м’ясо птиці зросли в середньому лише на 11%, що навіть менше за офіційний рівень інфляції в країні», – резюмував Сергій Карпенко.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!