Виробництво аміаку в світі знизилось, але попит упав не менше

Джерело:  Інфоіндустрія
удобрения

Закупівлі аміаку скоротилися через зростання курсу місцевих валют до долара, але здешевлення хімікатів, для виробництва яких потрібен аміак (капролактам, акрилонітрил та ін.). Можливо це явище буде короткостроковим, але зараз виробники цих хімікатів змушені скорочувати свої обсяги. Споживачі аміаку в Південній Кореї, Китаї, Тайвані та Японії за перші 39 тижнів 2022 імпортували на 53% менше аміаку, ніж за перші 39 тижнів 2021 року. Найближчим часом перевезення аміаку в Азії скоротяться ще сильніше, коли розпочнеться плановий ремонт виробничих потужностей капролактаму та акрилонітрилу, а фінальний удар може зробити Китай своїми антиковидними обмеженнями.

Близький Схід та Південно-Східна Азія перенаправляють свої вантажі до Європи та Північної Африки, компенсуючи зупинку виробництва тут. Навіть завод Yara у Західній Австралії здійснив відвантаження своєї сировини в Норвегії та Німеччині. Такий самий рейс очікується і в жовтні.

У виграші залишаються нові заводи в Саудівській Аравії та Омані, які легко вийшли на європейські ринки. Їхній загальний річний обсяг виробництва — 1.46 млн тонн. Навпаки, європейські заводи навряд чи зможуть запуститись найближчим часом. Справді, ціни на добрива високі, але ситуація в Азії не дає злетіти в рази. Отже, аміак все ще простіше завозити з Близького Сходу та Азії, ніж виробляти його з природного газу.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!