Влада Польщі закриє кордон для українського зерна з 1 квітня

Джерело:  Цензор.НЕТ
стоп
Польська влада домовилася з фермерами про дотації на тонну зерна та тимчасове закриття кордону з Україною з 1 квітня для транзиту деяких сільськогосподарських продуктів.

Документ підписали представники протестувальників, міністр сільського господарства Чеслав Секерський та державний секретар міністерства Міхал Колодзейчак, передає polskieradio24.pl.

Домовленість передбачає збереження ембарго на імпорт сільськогосподарської продукції з України, яке діє з середини вересня минулого року. Воно стосується, зокрема, пшениці, кукурудзи, пшеничного борошна, ріпаку та соняшника.

Крім того, міністр сільського господарства має звернутися до Ради міністрів Європейського Союзу із проханням призупинити транзит цих продуктів через польську територію з 1 квітня цього року.

Згодом рішення заборонити транзит українського зерна через Польщу підтвердив держсекретар польського Міністерства сільського господарства Міхал Колодзейчак.

“Ми припускаємо, що це рішення залишиться чинним доти, поки не буде досягнуто угоди про правила торгівлі між Польщею та Україною, що убезпечують наш ринок”, – наводяться слова польського посадовця у пресрелізі Мінсільгоспу Польщі.

Він уточнив, що згідно з досягнутими домовленостями міністерство звернеться до уряду Польщі з проханням призупинити транзит тих українських агропродуктів, на які вже накладене ембарго.

“Усі чутливі продукти мають бути заблоковані”, – наголошується у релізі.

Як повідомлялося, уперше заборона на імпорт пшениці, ячменю, ріпаку та насіння соняшнику з України була введена Польщею, Угорщиною, Словаччиною, Румунією та Болгарією 2 травня 2023 року на період до 5 червня, а потім її було продовжено до 15 вересня після серії протестів на кордоні з його блокуванням.

ЄС з 15 вересня скасував цю заборону після того, як Україна пообіцяла вжити заходів щодо посилення контролю за експортом до сусідніх країн і згодом запровадила відповідне ліцензування.

Проте того самого дня Польща, Угорщина і Словаччина ввели односторонні заборони на імпорт українських агротоварів. Окрім пшениці, ріпаку, соняшнику і кукурудзи Польща заборонила ввезення круп і борошна, а Угорщина розширила список до 25 позицій.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!