Війна росії проти України призведе до «найбільшого з 1970-х років цінового шоку»

Джерело:  GrainTrade
продукты

Експерти Світового банку у новому звіті повідомили, що війна в Україні призведе до найбільшого з 1970-х років зростання цін на всі товари, починаючи з природного газу і завершуючи пшеницею й бавовною.

В Європі природній газ подорожчає найбільше  – майже удвічі. У 2023 та 2024 роках ціни дещо знизяться, проте залишатимуться на 15% вищими, ніж торік.

За даними Світового банку, з квітня 2020 р. по березень 2022 р. спостерігається найбільше за 23 місяці зростання цін на енергоносії з часу подорожчання нафти у 1973 році, коли ціни виросли на тлі напруженості на Близькому Сході.

За прогнозами, ціни на нафту залишаться високими і у 2024 році, а цьогоріч середня ціна базової нафти Brent складе 100 $/барель, що спричинить широкомасштабну інфляцію. Песимістичним є прогноз Світового банку і щодо інших товарів, особливо продовольчих, вартість яких різко виросте. Індекс цін на продовольство ФАО вже сягнув найвищого за 60 років рівня. Очікується, що ціни на пшеницю виростуть на 42,7% до рекордних максимумів, на ячмінь – на 33,3%, на сою – на 20%, на олію – на 29,8%, на курятину – на 41,8% внаслідок скорочення експорту з України та росії. Подорожчають також добрива, метали та мінерали.

«У середньостроковій перспективі викликаний війною зрив поставок можуть компенсувати інші країни», – зазначається у звіті. – «Водночас збільшення цін на добрива на 69% може призвести до скорочення їх використання аграріями, що знизить врожайність сільгоспкультур».

«Очікується, що ціни на товари сягнуть пікових значень у 2022 році, проте й надалі вони залишатимуться вищими, ніж прогнозувалося раніше. Перспективи товарних ринків будуть залежати від тривалості війни в Україні та викликаних нею збоїв у ланцюгах постачання», – підсумовують у звіті.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!