Вартість перевезення зерна знизиться через переорієнтацію експортних потоків із західних кордонів до портів

Джерело:  GrainTrade
зерновоз

За даними Держмитниці, в новому сезоні станом на 31 серпня Україна експортувала 3,964 млн т зернових, що у 2,2 рази поступається відповідному торішньому показнику – 8,62 млн т. Завдяки відновленню роботи портів темпи експорту прискорилися з 1,7 млн т у липні до 2,26 млн т у серпні, з яких 763 тис т пшениці, 1,33 млн т кукурудзи та 161 тис т ячменю.

За даними моніторингу роботи “зернового коридору”, протягом серпня з портів Одеса, Чорноморськ та Південний вийшло 65 суден з понад 1,5 млн т української агропродукції.

За вказаний період на зовнішні ринки поставлено 10 товарних позицій. Майже 64% серпневого експорту склала кукурудза, 18% – пшениця, 5% – ячмінь. Також у серпні експортувався шрот, олія, ріпак, горох, насіння соняшника та корми. Частина продукції була завантажена на судна та замитнена ще до війни, тому деякі відправлені кораблі не увійшли до статистики митниці.

Укрзалізниця у серпні збільшила обсяги оренди зерновозів на 71 вагон та щоденно відправляла за кордон в середньому 469 вагонів з зерном. Водночас черга на переміщення вагонів через прикордонні переходи у серпні зменшилася на 21% або 6,5 тис вагонів. Якщо наприкінці липня перед кордонами стояло 31,6 тис вагонів, то наприкінці серпня їх кількість не перевищувала 25 тис шт, а кількість вагонів зерновозів у черзі зменшилася на 15% з 10 до 8,5 тис шт. найскладнішою залишається ситуація на кордоні з Румунією. На переході Вадул-Сирет – Дорнешти заміни колісних пар очікують понад 500 вагонів, завантажених ще у квітні. Не набагато краща ситуація на переході Дяково- Халмеу. Проблемними є також переходи Батєво – Еперешке (Угорщина) та Ягодин – Дорогуск (Польща).

Варто зазначити, що вартість перевезень до портів України різко виросла до 2000-3000 грн/т, оскільки частина вагонів-зерновозів залишається на кордоні або за кордоном, а вже після повернення вони будуть активно задіяні у перевезеннях. Наразі зерно в порти найбільше постачається автотранспортом, який пропонують за ціною 1500-2500 грн/т, і фермери змушені оплачувати логістику, вартість якої сягає 30-50% вартості зерна.

Експерти вважають, що прискорення відвантажень через порти переорієнтує експортні потоки з західних кордонів до портів, що зменшить вартість перевезень з 2000-2500 грн/т до 1500-2000 грн/т внаслідок збільшення кількості зерновозів та зниження цін на залізничні перевезення.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!