В Укргідрометцентрі оцінили наслідки спеки для пізніх культур у першій декаді липня

Джерело:  Latifundist
соняшник спека

За період 1-20 липня кількість днів із температурою вище + 35 °С становила у південних та центральних областях від 7 до 16 днів, нерівномірні дощі відмічалися лише у західних та північних областях. На решті території було зовсім сухо. Такі умови призвели до посилення та поширення повітряно-ґрунтової посухи.

«Поєднання високих температур повітря та ґрунту, засухи та суховіїв негативно вплинуло на ріст та розвиток пізніх культур. У південних, центральних, східних областях у кукурудзи, соняшника, гречки та сої відмічалося передчасне підсихання листків нижнього ярусу та скручування листків верхнього ярусу, засихання листків у зеленому стані, місцями повне засихання рослин, спостерігалися опіки на обгортці качана на деяких рослинах кукурудзи, слабке формування репродуктивних органів (кошиків у соняшника)», — йдеться у повідомленні.

Як зазначили фахівці, вологозабезпечення посівів на більшості площ понизилося до незадовільного рівнях. Лише на окремих площах західних та північних областей завдяки дощам запаси продуктивної вологи метрового шару ще залишалися задовільними.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!