В Україну не повернулось $7-8 млрд: НБУ розраховує на новий режим для агроекспортерів

Джерело:  AgroPortal.ua
калькулятор

Обсяг експортної виручки, що надійшла в Україну за січень – червень 2024 року, перевершив результат за аналогічний період минулого року на 15,9%, або $3,3 млрд, тоді як розмір неповерненої валютної виручки тримається на колишньому рівні — $7-8 млрд. Про це повідомив Національний банк України (НБУ).

«Тому практично незмінні обсяги експортних операцій, за якими було перевищено граничні терміни розрахунків, на тлі збільшення обсягів отриманої експортної виручки з-за кордону є позитивною тенденцією», — наголосив регулятор.

Нацбанк зазначив, що розширення обсягів неповерненої експортної виручки негативно позначилося б на платіжному балансі та рівні міжнародних резервів, які є важливим буфером макрофінансової стійкості країни.

«Національний банк очікує запровадження Кабінетом Міністрів України режиму експортного забезпечення за операціями з експорту окремих аграрних товарів, що був розроблений за участю Мінагрополітики, НБУ, ДПСУ, ДМСУ та інших державних органів і затверджений цьогоріч Верховною Радою відповідними змінами до законів», — йдеться у відповіді регулятора.

В НБУ вважають, що цей захід має сприяти покращенню ситуації з поверненням валютної виручки в аграрній сфері. Наразі державні органи закінчують підготовку підзаконної нормативно-правової та технічної бази для впровадження зазначеного механізму.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!