В Україні здійснили сівбу амаранту дроном

Джерело:  Kurkul.com
амарант

Посівні площі амаранту в Україні внаслідок війни знизились із 3,5 тис. га до 1,5 тис. га. Водночас виробники експериментують з різними способами сівби культури.

Про це розповів Олександр Дуда — голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції у матеріалі «Все зерно подешевшало, а ціна амаранту залишається стабільною» на Kurkul.com.

Перший спосіб передбачав висів насіння за допомогою БПЛА.

«Торік ми пробували так сіяти разом з Валерієм Яковенко з Drone.UA. Цього року такий спосіб практикували французи. Ми уклали з ними угоду про науково-практичну співпрацю і надіслали їм насіння, а вони вже своїми безпілотниками посіяли. Тепер чекаємо фідбеку», — розповів Олександр Дуда.

Пробували також сіяти комбайном післяжнивно, про що фахівець повідомляв на початку липня. Відбувся цей експеримент у господарствах на Дніпропетровщині. Простий і надзвичайно ефективний спосіб сівби.

«Є такі установки, що дозволяють під час жнив одночасно розкидати насіння. А далі вже на розсуд фермера — або задискувати, або залишити його на поверхні, як роблять ноу-тільники. Таким способом засіяли 70 га в господарстві «Анастасія» на Дніпропетровщині та ще близько 200 га в Софіївському р-ні цієї ж області. Але там хлопці пішли трохи далі — вони його перемішали з поверхневим шаром землі турбодисками. Проте ця технологія вимагає опадів, на щастя вони якраз пройшли у липні», — пояснив голова Асоціації.

Зі слів Олександра Дуди, найкращим способом сівби — є суцільний, коли насіння розкидане по всій поверхні.

«Тоді кожній рослинці дістається максимум поживних речовин, вологи, сонця на початковому етапі. Ми спробували так сіяти сівалкою «Партнер» вітчизняного виробництва. Перед цим поле продискували та внесли насіння на глибину 2-3 см. То вже восени подивимось, який буде результат», — підсумував Олександр Дуда.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!