В Україні є достатньо продовольчої пшениці, але трейдерам радять переходити на торгівлю фуражем

пшеница

Мінсільгосп України не бачить загрози для забезпечення внутрішнього ринку продовольчою пшеницею, незважаючи на високі темпи експорту, але закликає трейдерів переключитись на торгівлю фуражним зерном до кінця сезону 2021/22 року (липень-червень), щоб не провокувати подальше зростання інфляції.

“Поки що ми не бачимо небезпеки для внутрішнього ринку пшениці”, – заявив заступник міністра Тарас Висоцький на зустрічі з трейдерами та виробниками.

За його словами, обсяг вже експортованої продовольчої пшениці становив близько 80% від загального обсягу експорту, що очікується цього сезону.

Дані міністерства показали, що цього сезону було експортовано 10,8 млн. тонн продовольчої пшениці з експортного потенціалу в 13,4 млн. тонн.

Міністерство повідомило, що в місяці цього сезону, що залишилися, на експорт було доступно 2,6 млн тонн продовольчої пшениці.

Заступник міністра порадив трейдерам перейти на експорт фуражного зерна, щоб не підживлювати зростання внутрішніх цін на пшеницю.

Україна експортувала 5,3 млн. тонн фуражної пшениці в сезоні 2021/22 року, або близько 45% від можливого обсягу експорту.

Минулого місяця два джерела повідомили, що Україна, великий світовий виробник зерна, розгляне можливість обмеження експорту продовольчої пшениці у першій половині 2022 року.

Урядовці були стурбовані тим, що активний експорт призведе до зростання внутрішніх цін на високоякісну борошномельну пшеницю, що зробить цей основний продукт дорожчим у той час, коли інфляція в Україні близька до максимуму 2018 року.

Проте виробники та торговці кажуть, що дані міністерства не враховують контракти, які вже підписали торговці.

Наступна нарада міністерства та трейдерів щодо ситуації на зерновому ринку України запланована на початок лютого.

 

Refinitiv Agriculture

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!