В Україні рекордно швидко дешевшає лохина

Джерело:  EastFruit
голоубика лохина

За даними моніторингу торгових майданчиків аналітиками EastFruit, ринок лохини в Україні увійшов в активну фазу. Настільки ранній початок сезону є аномальним, що створює як складнощі, так і нові можливості для окремих виробників і трейдерів

Зокрема, за останній тиждень оптові ціни на лохину на ринку України впали більш ніж удвічі. На торговому майданчику EF Trade Platform, де зареєстровано понад 26 тисяч учасників із 50 країн світу, український сегмент свіжої лохини був найбільш активним. Серед великої кількості розміщених пропозицій найчастіше зустрічалися ціни в діапазоні від 120 до 180 грн/кг ($3-4,5 долара США за кг) залежно від обсягу та якості продукції.

“У 2023 році в цей час на ринку України тільки починали з’являтися перші партії лохини з невеликих теплиць, а оптової торгівлі ягодою місцевого виробництва ще не було. На ринку домінувала імпортна лохина за цінами 400 грн/кг і більше. Тому ціни на лохину наразі в рази нижчі, ніж у цей самий час минулого року”, – пояснює Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

При цьому він зазначає, що минулий сезон починався для українських виробників лохини також з не дуже приємних новин.

“Минулого сезону з початком збирання лохини ціни різко обвалилися до 100-120 грн/кг, що стало справжнім шоком для фермерів, тому що дрібні виробники отримували ще менше. Однак наприкінці сезону, на тлі різкого зниження виробництва лохини в Перу, ціни несподівано зросли, що допомогло врятувати сезон лохини для українських аграріїв”, – пояснює Андрій Ярмак.

Учасники ринку очікують, що цього тижня ціни на лохину продовжать стрімко знижуватися. З огляду на девальвацію української валюти, це негативно позначиться на доходах фермерів, проте створить нові стимули для експорту лохини.

При цьому експортери вже зараз планують маршрути експорту лохини в ЄС в обхід Польщі, яка створює штучні торговельні бар’єри для української ягоди на своїх кордонах. Також, не виключено, що українська лохина знову почне постачатися до країн Близького Сходу на тлі відновлення та активізації морських перевезень із чорноморських портів України останнім часом.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!