В Україні погода сприяє формуванню врожаю, а спека в Індії погіршує стан посівів

Джерело:  GrainTrade

Холодна дощова погода у Північній півкулі цьогоріч затримує сівбу та розвиток посівів, проте помірні температури дозволять отримати врожай на рівні минулого року, або вищий.

В Індії сильна посуха березня та квітня різко знизить обсяг виробництва та експорту пшениці. Квітень став найспекотнішим з 1901 року місяцем. Від спеки постраждали основні штати – виробники пшениці – Пенджаб, Уттар-Прадеш та Мадх’я-Прадеш, в яких врожай пшениці у 2021 році може скоротитися на 25%. Поки влада країни не змінила прогноз виробництва та не обмежує експорт пшениці, що активізувався після блокування портів в Україні.

Майже на всій території України станом на 1 травня склалися задовільні для вегетації рослин умови вологозабезпеченості ґрунтів. Запаси вологи у метровому шарі ґрунту кращі, ніж торік, що дозоляє сподіватися на отримання гарного врожаю. Наразі важливо раціонально використовувати цей природний потенціал, – розповіли у НААН.

Станом на 1 травня значення індексу NDVI нижче, ніж торік. Загалом, починаючи з 12 тижня темпи розвитку посівів озимої пшениці повільніші, ніж торік, внаслідок холодної весни.

У «кукурудзяному поясі» США встановилася суха та тепла погода, що дозволить прискорити сівбу. На 1 травня кукурудзою засіяно 14% площ у порівнянні з 33% в середньому за 5 років. Протягом наступних 10 днів температура підвищиться до 25-30 оС, що підсушить поля та активізує появу сходів.

Захід Південних рівнин США страждає від дефіциту дощів, і в наступні 7-10 днів спека посилиться, що ще більше погіршить стан посівів озимої пшениці. Експерти вважають, що в Оклахомі врожай пшениці у 2022 році буде майже удвічі меншим, ніж в попередньому сезоні.

Канада прискорює сівбу ярих культур, а помірні опади протягом наступних 7-10 днів сприятливо вплинуть на посіви. Дощі покращать стан рослин у західних регіонах, що страждали від посухи, але зупинять польові роботи на сході, де ґрунт перенасичений вологою.

В центральних регіонах Бразилії зберігається спека у 30-33 оС, і опадів протягом 7-10 днів не очікується. Це погіршить стан посівів кукурудзи safrinha у штатах Мату-Гросу та Гояс. У Мато-Гросу-ду-Сул та Парані пройдуть незначні дощі.

В Аргентині наступного тижня пануватиме суха погода,незначні опади сприятимуть розвитку пізніх посівів сої та кукурудзи, а також озимої пшениці.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!