В Україні готують дотації для аграріїв, які змушені припиняти діяльність через воєнний стан

Джерело:  AgroPortal.ua
війна

Міністерство аграрної політики та продовольства пропонує запровадити в Україні щорічну виплату дотацій аграріям, які не можуть працювати на прифронтових територіях через воєнний стан.

Про це заявив т.в.о. міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

«Важливо врегулювати питання вирощування сільгоспкультур на територіях, пов’язаних з воєнними діями. Адже аграрії, зокрема у 2-3-5-кілометровій зоні від кордону з рф, не мають можливості обробляти землю чи працювати на підприємствах. Необхідно, щоб держава долучилася до компенсації витрат, яких зазнають аграрії. Пропонується щорічна виплата компенсації з моменту, коли діяльність стала неможливою через воєнний стан», — цитує його слова пресслужба Мінагрополітики.

Тарас Висоцький зауважив, що зараз розробляються законодавчі зміни, які передбачатимуть дотації сільгоспвиробникам у таких регіонах.

Окрім того, постійно триває робота над оновленням і проводженням на наступні роки програми «Доступні кредити 5-7-9%».

Висоцький наголосив, що одна з серйозних проблем для аграріїв у прифронтовій зоні — забезпечення електроенергією. Тому ухвалені законодавчі зміни щодо звільнення від мита та ПДВ на ввезення в Україну обладнання для енергетики та запроваджено пільгове кредитування на його придбання.

Крім того, як нагадав Висоцький, для сільгоспвиробників у прифронтових регіонах діє низка державних програм із підтримки, зокрема:

  • аграрії на деокупованих територіях, які обробляють до 120 га, можуть отримати 8 тис. грн безповоротної допомоги на один гектар. У Державному аграрному реєстрі йде приймання заявок;
  • допомога фермерам на поголів’я худоби: ті, хто утримує від 3 до 100 корів, можуть отримати 7 тис. грн на одну голову;
  • компенсація вартості вітчизняної сільськогосподарської техніки — до 25%. Це стосується техніки, яка куплена з квітня 2024 року.
  • гранти на розвиток садів та теплиць — до 10 млн грн або до 7 млн грн відповідно. Також можна отримати до 8 млн грн на створення переробного підприємства.

Висоцький також повідомив, що українських аграріїв підтримують міжнародні партнери. Так, уже зібрані заявки на безкоштовне отримання рукавів для тимчасового зберігання зернових на прифронтових територіях.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!