В Україні цьогоріч очікується історичний рекорд урожаю сої

Джерело:  Укрінформ
Україна

Урожай сої в Україні за підсумками 2024 року може становити 6 млн тонн, що є історичним рекордом. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час брифінгу.

Ми маємо виробництво пшениці на рівні з попереднім роком – понад 22 млн тонн та близько 6 млн тонн ячменю, що аналогічно з минулорічним показником, також гарний урожай ріпаку. Сої взагалі очікується зібрати 6 млн тонн, що є історичним рекордом. Крім того, очікується зібрати кукурудзу в межах 24 млн тонн та соняшнику – 10 млн тонн“, – сказав Висоцький.

За його словами, наразі вже повністю зібрані основні зернові (пшениця, ячмінь, жито, овес, зернобобові), а також ріпак. Кукурудза зібрана на 67%, соняшник та соя – на 95%, викопана більшість цукрового буряку.

Висоцький пояснив очікуваний рекордний показник врожаю сої тим, що це важлива культура для сівозміну. Фінансові умови ускладнені, тому не завжди є кошти на дорогі мінеральні добрива, водночас соя потребує менше добрив і залишає азот у ґрунті, що частково нівелює фактор вищих цін на сою.

Крім того, стимулювання збільшення площ посіву є наслідком того, що соя є культурою з меншим валом, однак більшою вартістю.

“За майже три роки повномасштабного вторгнення ми бачимо виклики з логістикою, адже вона є дорожчою в перерахунку на 1 тонну продукції, ніж до війни. Наприклад, кукурудза коштує $200, а логістика – умовно $30-40. Водночас соя коштує $450, а цінова політика логістики є сталою”, – зауважив Висоцький.

Він додав, що Україна може переробляти лише одну третю з усього збору врожаю сої, тож велика частка піде на експорт. Найбільшими споживачами залишаються ЄС, Туреччина та Китай.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!